του Νίκου Αβουκάτου
Το θαλάσσιο οικοσύστημα του Ερημίτη στην Κέρκυρα περιλαμβάνει ποσειδωνίες, λιβάδια στον βυθό της θάλασσας, και σπάνια θαλάσσια είδη, όπως φώκιες, δελφίνια και βίδρες. Είναι ένας σημαντικός βιότοπος, όπου, όμως, συνεχίζεται η διαμάχη για μια τουριστική επένδυση στην περιοχή. Ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας και ενεργοί πολίτες προχωρούν σε μια σειρά από δράσεις στην πόλη της Κέρκυρας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την καταστροφή που απειλεί το οικοσύστημα του Ερημίτη. Η κορύφωση των δράσεων θα γίνει το Σάββατο 11 Ιουλίου, ημέρα άφιξης του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την περιοχή.
Το οικοσύστημα του Ερημίτη βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Κέρκυρας. Εδώ και αρκετά χρόνια λαμβάνει χώρα μια έντονη διαμάχη μεταξύ κατοίκων και του επενδυτικού fund που ενοικίασε μια έκταση 500 στρεμμάτων για τα επόμενα 99 χρόνια. Μέρος της έκτασης ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και παραχωρήθηκε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία NCH Capital το 2013, η οποία προτίθεται να προχωρήσει σε ανέγερση ξενοδοχείου, μαρίνας και επαύλεων, ενός τουριστικού χωριού. Επιπλέον, αγόρασε τη δόμηση σε έκταση 37.000 τετραγωνικών μέτρων αντί του ποσού των 2 εκατ. ευρώ από το δημόσιο.
Ο Ερημίτης Κέρκυρας είναι ένα παρθένο οικοσύστημα ανάμεσα στον Άγιο Στέφανο Σινιών και την παραλία Αυλάκι, ακριβώς απέναντι από τις αλβανικές ακτές.
Τον περασμένο μήνα ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης του παλιού ναυτικού φυλακίου που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου όπου θα σταθεί κεντρική ξενοδοχειακή μονάδα με σκοπό την έναρξη της ανέγερσης των νέων εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της υλοποίησης του project, το ναυτικό οχυρό της περιοχής θα χτιστεί στο ύψος του ενώ θα υπάρχουν φυτεμένες στέγες ώστε να διατηρείται ο οικολογικός χαρακτήρας του.
Όπως τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας (Εφ.Συν.), «παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί δικαστική απόφαση για το αν είναι δασική η περιοχή, που έχει επιλεγεί για την ανέγερση ξενοδοχείου και δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση στον επίδικο τόπο, όχι μόνο προχώρησαν στην κατεδάφιση του παλαιού φυλακίου αλλά και αποψίλωσαν την περιοχή, μετατρέποντάς την σε κρανίου τόπο. Ο αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας και ο Σύλλογος Ερημίτη Πλους έκαναν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για εκτέλεση έργων χωρίς νόμιμη άδεια. Η αρχαιολογική υπηρεσία Κέρκυρας, που έπρεπε να είναι παρούσα από την πρώτη στιγμή έκανε παρέμβαση μετά από μια εβδομάδα και αφού η ζημιά είχε γίνει».
Η περιοχή ανήκει την κοινότητα Σινιών. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος από το 1994 μέχρι σήμερα μάχεται για να παραμείνει ο Ερημίτης ένα σπάνιο και μοναδικό στο είδος του οικοσύστημα. Ο νέος πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κώστας Ρεβενιώτης τόνισε ότι «αυτό το παρθένο κομμάτι με τις δύο λίμνες είναι αυτό που θαυμάζουν οι επισκέπτες και συμβάλλει στη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Έχουν προχωρήσει σε αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης για να μπορέσουν να υλοποιήσουν την επένδυση τους».
Ο κ. Ρεβενιώτης ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά από την παραίτηση του προηγούμενου προέδρου της κοινότητας που επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, πριν από ένα μήνα. Σύμφωνα, με τον κ. Ρεβενιώτη υπάρχουν εκκρεμοδικίες σε περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν το δάσος και μονοπάτια της περιοχής, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι κανονικά και δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει η κατεδάφιση των κτισμάτων.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόρειας Κερκύρας Γιώργος Μαχειμάρης δηλώνει την αντίθεσή του σε αυτή τη μορφή επένδυσης. «Η αντίρρησή μας έχει να κάνει με τη φιλοσοφία της επένδυσης καθώς καταστρέφει το περιβάλλον. Υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις του δήμου, του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και των κατοίκων. Επιχειρηματίες και πάμπλουτοι επενδυτές αγόρασαν και έχτισαν τις βίλες τους με σεβασμό στο περιβάλλον και θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις. Αυτή η επένδυση γίνεται σε μια δασική περιοχή Natura 2000 με δυο προστατευόμενες λίμνες. Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Εμείς βάζουμε φρένο στην καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά με εγκυκλίους οι κυβερνήσεις έχουν ξεπουλήσει δημόσια γη».
«Δίνουμε τη μάχη έτσι ώστε να μην προκληθεί στην περιοχή η καταστροφή ενός μοναδικού οικοσυστήματος. Αγωνιζόμαστε για την προστασία της περιοχής από τα καταστροφικά σχέδια του κεντρικού κράτους και των ιδιωτών στους οποίους το κράτος ανέθεσε την καταστροφή. Αγωνιζόμαστε για την ακύρωση των καταστροφικών σχεδίων και την προστασία της περιοχής», τονίζουν τα μέλη της κίνησης «ΕΡΗΜΙΤΗΣ ΠΛΟΥΣ».
Στη συγκεκριμένη επένδυση αντιτίθεται και ο επενδυτής Γεργκ Ροκενχόιζερ, με το σύνθημα «Save Erimitis», ενώ έχει στο πλευρό του και άλλους, επίσης πάμπλουτους, επενδυτές, όπως ο Τζέικομπ Ρότσλιντ.
Στη μάχη για τη διάσωση της Κασσιόπης συμμετέχει και ο Ρομπ Λούκας, επίσης χρηματιστής-επενδυτής, διαχειριστικός εταίρος της εταιρείας private equity CVC του Λονδίνου, «ανταγωνιστής μου στην κανονική ζωή», όπως λέει ο Ροκενχόιζερ.
Πρόσφατα, για την Κασσιόπη δόθηκε το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής με θέμα την εξέταση πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών θεμάτων ακινήτων και επενδυτικών αναπτύξεων.
Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν μια σειρά από σημαντικά πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα, με κύριο τη μελέτη ανάπτυξης του παραθεριστικού τουριστικού χωριού «Κασσιόπη Κέρκυρα», η οποία ενεκρίθη, για ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 180 κλινών, συγκρότημα επαύλεων, διαμερισμάτων, κέντρου αναζωογόνησης, καθώς και τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης.
Το κόστος της επένδυσης φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ απευθύνεται σε πελάτες υψηλής εισοδηματικής τάξης.
Ωστόσο, υπάρχουν και επαγγελματίες στην περιοχή που υποστηρίζουν ότι από τα τουριστικά καταλύματα δεν έχει γίνει ζημιά και ισχυρίζονται ότι με την επένδυση αυτή θα υπάρξει ανταγωνισμός ώστε να βελτιωθούν τα τουριστικά καταλύματα και να γίνουν καλύτερες οι υπηρεσιες.