Ερώτηση ΚΚΕ για την έντονη δυσοσμία στο Κορδελιό

Το πρόβλημα της δυσοσμίας στο Κορδελιό, το οποίο πρώτη ανέδειξε η Greenagenda.gr, έθιξαν με ερώτησαν τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες -με ότι αυτό απαιτεί σε εξειδικευμένο εξοπλισμό και μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό- θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν τη δυσοσμία στο και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα;», ρώτησαν απευθυνόμενοι στον αρμόδιο υπουργό.

«Η έκθεση των κατοίκων σε επικίνδυνους ρύπους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός ατυχήματος μεγάλης έκτασης (φωτιά, έκρηξη) με σοβαρότατες επιπτώσεις στην περίπτωση που η δυσοσμία οφείλεται σε διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου», τονίζουν οι δύο βουλευτές και συμπληρώνουν ότι «αποδεικνύεται πως όσο η ανάπτυξη γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, η ασφάλεια των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής θυσιάζονται πάντα, αξιοποιώντας είτε "παραθυράκια" στην νομοθεσία, το βολικό θεσμό των "αποδιοπομπαίων τράγων"».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου στην ΠΕ Θεσσαλονίκης γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε καθημερινή βάση και συνήθως τις βραδινές ώρες παρατηρείται δυσοσμία στο Δήμο. Συγκεκριμένα, επικρατεί έντονα η χαρακτηριστική οσμή του υγραερίου στην ατμόσφαιρα του Δήμου και συνοδεύεται από τσούξιμο στο λαιμό.

Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας είναι χρόνιο, με περιόδους έξαρσης και ως εκ τούτου είναι ζήτημα που έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στην ποιότητα ζωής τους.

Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, στην ευθύνη του οποίου είναι ο εγκατεστημένος σταθμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Δήμο, δεν μπορεί, μέχρι τώρα, να εντοπίσει τα αίτια της δυσοσμίας.

Οι αέριοι ρύποι που καταγράφονται στο συγκεκριμένο σταθμό είναι οι εξής:
- CO
- NO, NO2
- SO2
- Αιωρούμενα Σωματίδια (PM10)
- Όζον (Ο3)
- Μετεωρολογικά Στοιχεία

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Περιφέρειας Κ.Μ., οι παραπάνω αέριοι ρύποι εμφανίζουν τιμές κάτω από τα όρια που θέτει η νομοθεσία, εκτός από τα αιωρούμενα σωματίδια που μερικές μέρες, ειδικά το χειμώνα, ξεπερνούν το ανώτατο όριο των 50 μg/m3.

Το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί η αιτία της δυσοσμίας από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας μπορεί να οφείλεται σε απουσία ελέγχων, ελλείψεις στη διαδικασία, απουσία κατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. απουσία μετρητών υδρόθειου, μερκαπτάνης, πτητικών υδρογονανθράκων) κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση των κατοίκων σε επικίνδυνους ρύπους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός ατυχήματος μεγάλης έκτασης (φωτιά, έκρηξη) με σοβαρότατες επιπτώσεις στην περίπτωση που η δυσοσμία οφείλεται σε διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Η μη λήψη μέτρων πρόληψης από τις επιχειρήσεις στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, δεν έχει μόνο σαν αποτέλεσμα τον επαγγελματικό κίνδυνο για τους εργαζόμενους (εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες), αλλά εγκυμονεί κινδύνους και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως το κυνήγι του κέρδους και οι αντιδραστικές αλλαγές στο τρόπο έκδοσης αδειών για τις επιχειρήσεις και την περιβαλλοντική νομοθεσία, τις οποίες προωθούν οι διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης της σημερινής, στο όνομα της «μείωσης της γραφειοκρατίας» οδηγούν σε τεράστια επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής. Η ουσία του σημερινού πλαισίου λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, καθώς και του συνόλου του συστήματος που αφορά στην πρόληψη της εργασιακής και δημόσιας ασφάλειας και υγείας παραμένει και επιδεινώνεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στη σκόπιμη υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών (ελάχιστοι επιθεωρητές, ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.) πρέπει να προστεθεί και ο προσανατολισμός των ελέγχων μέσα από την ίδια τη νομοθεσία, που δεν εστιάζει στην εργοδοτική ευθύνη.

Αποδεικνύεται πως όσο η ανάπτυξη γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, η ασφάλεια των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής θυσιάζονται πάντα, αξιοποιώντας είτε «παραθυράκια» στην νομοθεσία, το βολικό θεσμό των «αποδιοπομπαίων τράγων», είτε νομοθετικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

α) σε ποιες άμεσες ενέργειες -με ότι αυτό απαιτεί σε εξειδικευμένο εξοπλισμό και μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό- θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν τη δυσοσμία στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα;
β) σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε οι έλεγχοι και ο καταλογισμός ευθυνών να προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη;
γ) σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση προστασία του πληθυσμού και την αποκατάσταση πιθανών προβλημάτων υγείας με ευθύνη του κράτους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση αυτού;
δ) σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί στο πλαίσιο αδειοδότησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας;»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.