Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τη Συμφωνία για το Κλίμα

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική αλλαγή, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή.

Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τη δεύτερη χώρα στον κόσμο με το μεγαλύτερο μερίδιο στη ρύπανση του πλανήτη, η υλοποίηση της Συμφωνίας δέχεται πλήγμα λόγω της αποχώρησής τους.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Επιτροπή «αν υπάρχει εκτίμηση της Κομισιόν για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την Ευρώπη η μη εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού από τις ΗΠΑ» καθώς και τι μέτρα διατίθεται να πάρει για την εφαρμογή της συμφωνίας, με βάση τα νέα δεδομένα, καθώς και «με ποιόν τρόπο σκοπεύει να παρακολουθήσει την εξέλιξη της υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

«Θέμα: Δεσμεύσεις της Κομισιόν απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος και της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων

Η συμφωνία των Παρισίων, η οποία υπογράφηκε από την ΕΕ στις 22 Απριλίου 2015, αποτελεί την σημαντικότερη διεθνή συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στη συμφωνία υπάρχει ρύθμιση που αφορά προσεγγίσεις πολιτικής και θετικά κίνητρα για δραστηριότητες, που σχετίζονται με τη μείωση των εκπομπών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών και τον ρόλο της διατήρησης, της αειφόρου διαχείρισης των δασών και της ενίσχυσης των αποθεμάτων άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Με δεδομένο ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας δέχεται πλήγματα από την αποχώρηση των ΗΠΑ, της δεύτερης χώρας στον κόσμο με το μεγαλύτερο μερίδιο στη ρύπανση του πλανήτη, ο ρόλος της ΕΕ και των κρατών-μελών της είναι πιο κρίσιμος υπό τις νέες συνθήκες. Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Υπάρχει εκτίμηση της Κομισιόν για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την Ευρώπη η μη εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού από τις ΗΠΑ;

2. Τι μέτρα σχεδιάζει η Κομισιόν, ώστε να ασκήσει πίεση στα κράτη-μέλη της ΕΕ να υλοποιήσουν τη Συμφωνία και με ποιον τρόπο σκοπεύει να παρακολουθήσει την εξέλιξη της υλοποίησής των στόχων που έχουν τεθεί;»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση