ΕΣΔΑΚ: Έκανε τη δεύτερη καλύτερη πρόταση πανευρωπαϊκά για ανακύκλωση, κομποστοποίηση

Ως η δεύτερη καλύτερη, ανάμεσα σε 312 προτάσεις από ολόκληρη την Ευρώπη, εγκρίθηκε η πρόταση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστικές καινοτόμες δράσεις».

Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Αποφευκτέα και Μη Τροφικά Υπολείμματα: Μια Ολιστική Προσέγγιση Διαχείρισης για Αστικές Περιοχές» και αφορούσε τη διαχείριση οργανικών αποβλήτων και την κομποστοποίηση, με τη χρηματοδότηση να φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στην πρότασή του ο ΕΣΔΑΚ:

Σε μια περίοδο που η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων εξελίσσεται σε βασικό πρόβλημα για τους περισσότερους δήμους της χώρας, εμείς έχουμε εκπονήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με στόχο:

 • Την προώθηση της διαλογής στην πηγή
 • Την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας
 • Την αύξηση της κομποστοποίησης.

Τα πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά της συγκεκριμένης πολιτικής, είναι προφανή.

Οι δράσεις που περιλαμβάνει το A2UFOOD κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

 1. Αξιοποιούμε το περίσσευμα τροφής των χώρων μαζικής εστίασης ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαγητού και τη διάθεσή του μέσα από το Ειδικό – Εναλλακτικό  Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου. Μιλάμε για το φαγητό που μένει αδιάθετο και άθικτο στις κουζίνες των εστιατορίων, όχι για φαγητό που έχει σερβιριστεί.
 2. Δημιουργούμε την έξυπνη κάρτα,  η οποία συνδέεται με την κάρτα αγορών του σούπερ μάρκετ κάθε καταναλωτή και μέσω της οποίας πληροφορούμε τον δημότη για το ποια τρόφιμα που έχει στο ψυγείο του πλησιάζουν στη λήξη τους, αλλά και για το πώς μπορεί να τα μαγειρέψει, προτείνοντάς του διάφορες συνταγές.
 3. Ενισχύουμε την κομποστοποίηση, πέραν των δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων και  με:
 • Κομποστοποιητές γειτονιάς για τα υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης.
 • Δική μας παραγωγή κομποστοποιήσιμες σακούλες από τα τροφικά υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης, τις οποίες και θα διαθέτουμε στους δημότες που συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρόγραμμα κομποστοποίησης.

Αυτό το πρόγραμμα, μαζί με τα:

 1. Ανακύκλωση & Επαναχρησιμοποίηση Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δήμου Ηρακλείου 2014-2020
 2. Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας Δήμου Ηρακλείου – Το νέο φιλόδοξο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής
 3. ACUA - Κομποστοποιητές γειτονιάς με κίνητρο την μείωση των δημοτικών τελών
 4. LIFE Food for Feed (F4F)
 5. Αυτόνομο ρομποτικό σύστημα για ανακύκλωση αστικών απορριμμάτων

καθώς και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μας, καθιστούν το Ηράκλειο ως έναν δήμο – πρωτοπόρο στην ανάπτυξη των δράσεων διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης και προώθησης της κυκλικής οικονομίας όχι μόνο σε τοπικό ή εθνικό, αλλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση