Εσείς είστε υπέρ ή κατά της αιολικής ενέργειας;

Ενημερωτική εκστρατεία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά για την αιολική ενέργεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Oι ανεμογεννήτριες βλάπτουν την υγεία των περιοίκων; Απειλούν το περιβάλλον; Επιδρούν αρνητικά στον τουρισμό; Η αιολική ενέργεια δημιουργεί θέσεις εργασίας; Αιολική ή ηλιακή ενέργεια για την Ελλάδα;»

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις η ενημερωτική εκστρατεία για την αιολική ενέργεια που ξεκίνησε μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης του Ευρωβουλευτή Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ενημερωτική εκστρατεία πραγματοποιείται στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος PADGETS με σκοπό την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικώνπροτάσεων μεταφέροντας τη δημόσια διαβούλευση σε χώρους, όπου οι χρήστες ήδη
αισθάνονται άνετα να επικοινωνούν και να εκφράζουν απόψεις. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι προοπτικές αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι της αιολικής ενέργειας, όπως τις αντιλαμβάνονται οι πολίτες, αλλά και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στην Ελλάδα για την κατάλληλη και βιώσιμη αξιοποίηση της αιολικής
ενέργειας.

Το ερευνητικό έργο PADGETS υλοποιείται από ομάδα φορέων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων
το ΕΜΠ, το Fraunhofer Institut της Γερμανίας, η Google, η ATC, η περιφέρεια του Πιεμόντε και ακόμη 6 φορείς από 8 συνολικά χώρες και συντονίζεται από το εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή: «Η αιολική ενέργεια αποτελεί σημαντική ευκαιρία και εργαλείο για ταχύρρυθμη οικονομική ανάπτυξη και ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας, αλλά και λύση στις ενεργειακές και κλιματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως η ανάγκη αύξησης της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και η μείωση των αερίων θερμοκηπίου. Παράλληλα, αυτή η μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας έχει επικριθεί για τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και το περιβάλλον. Οι κίνδυνοι αυτοί πρέπει να εξεταστούν. Το νέο μοντέλο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα δεν μπορεί να επιδιωχθεί με κάθε τίμημα, εις βάρος  του περιβάλλοντος, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ερήμην των πολιτών. Οφείλουμε λοιπόν να συζητήσουμε ψύχραιμα και εμπεριστατωμένα για τα οφέλη και τους κινδύνους της αιολικής ενέργειας.

Μέσα από αυτή την ενημερωτική εκστρατεία επιδιώκουμε να διερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα
και τα μειονεκτήματα της αιολικής ενέργειας, και να δώσουμε κατά το δυνατόν τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών. Σε αυτή την προσπάθεια, επομένως, η συμμετοχή των πολιτών είναι καταλυτική. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους και την ενεργό συμμετοχή τους στη συζήτηση».

Για να συμμετέχετε και εσείς στην καμπάνια «Αιολική Ενέργεια», λαμβάνοντας ενημερώσεις, υποβάλλοντας ερωτήσεις, ιδέες και σχόλια, συνδεθείτε στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του ευρωβουλευτή Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά και χρησιμοποιείστε το hashtag #renewablewind στο twitter.

Επίσης, σχετικό υλικό θα δημοσιεύεται κατά τη διάρκεια της καμπάνιας στην ιστοσελιδα http://eurenewablewind.blogspot.gr/, όπου επίσης θα έχετε τη δυνατότητα να σχολιάζετε τα σχετικά θέματα. Η καμπάνια θα διαρκέσει από την έως τη 17η Δεκεμβρίου 2012. Αμέσως
μετά τη λήξη της καμπάνιας, τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή του κόσμου θα γνωστοποιηθούν από τα παραπάνω μέσα δικτύωσης.

Λογαριασμός Facebook: http://www.facebook.com/ioannis.tsoukalas

Λογαριασμός Twitter: https://twitter.com/iatsoukalas

Λογαριασμός Google+: http://gplus.to/IoannisTsoukalas

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!