Ευκαιρίες και χρηματοδοτικά «εργαλεία» για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα

 Η ενθάρρυνση της εισόδου των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, η ενίσχυση των νέων αγροτών μέσω προγραμμάτων και χρηματοδοτικών «εργαλείων» που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως επίσης και η υποστήριξη της  καινοτομίας, της ανάπτυξης  και της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην Ημερίδα με θέμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα – Ευκαιρίες μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», που διοργάνωσε το Υπουργείο και η Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της  25ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων ΑGROTICA,

 Στην Ημερίδα παρέστησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Ιατρίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo  κ. Αναστάσιος Τζήκας, εκπρόσωποι εποπτευόμενων οργανισμών του ΥπΑΑΤ, παραγωγικών φορέων, αγροτών και πλήθος κόσμου. 


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης   επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι όσοι τόλμησαν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, πέτυχαν.

«Όσο πιο νέα και φρέσκα μυαλά εισέρχονται στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος για τον τόπο. Κάποιοι νέοι άνθρωποι μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία τόλμησαν και τα κατάφεραν στον αγροτικό τομέα και αυτοί πρέπει να είναι το πρότυπό μας» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Το πιο σημαντικό διαρθρωτικό πρόβλημα στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη είναι η δημογραφική γήρανση. Μπορούμε να παράγουμε με λιγότερο νερό, με ακριβότερη ενέργεια, δεν μπορεί όμως να υπάρξει γεωργία χωρίς γεωργούς. Η χώρα μας έδωσε μάχη στην Ε.Ε για την υποστήριξη των νέων αγροτών στη νέα προγραμματική περίοδο, προκειμένου  το 2% του συνολικού προϋπολογισμού, που θα λάβει μέσω της νέας ΚΑΠ, να διατεθεί αποκλειστικά και μόνο για τους νέους αγρότες.

Καταβάλλουμε  μεγάλη προσπάθεια  για την ενίσχυση των νέων αγροτών, θέλουμε να τους υποστηρίξουμε και το κάνουμε. Μέσω του Υπουργείου έχουν ενταχθεί ήδη 12.000 άτομα με παλαιότερες προκηρύξεις και τώρα με την προκήρυξη των νέων αγροτών, ύψους 140 εκατ. ευρώ, θα ενταχθούν άλλοι 8.000 και πλέον νέοι άνθρωποι».

Αναφερόμενος στη διοργάνωση της 25ης AGROTICA, ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε την αυξημένη επισκεψιμότητα που καταγράφηκε φέτος στην έκθεση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι αισιόδοξος και εντυπωσιασμένος, καθώς τα μηνύματα που πήρα από τους διοργανωτές, αλλά και όπως είδα κατά την επίσκεψή μου στην AGROTICA, η κλαδική αυτή έκθεση για τον αγροτικό τομέα, είχε πολλούς εκθέτες από όλο τον κόσμο και επισκεψιμότητα που ξεπέρασε το 200% σε σύγκριση με τη διοργάνωση 2012. Αυτό αποτελεί  τρανή απόδειξη της στροφής του κόσμου στον παραγωγικό ιστό και στον  πρωτογενή τομέα».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!