Ευρεία συνάντηση φορέων για τα δηλητηριασμένα δολώματα στη Ροδόπη

Συνάντηση με θέμα τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και τρόπους αντιμετώπισής της, που διοργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Λειβαδίτη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση άρχισε με ενημέρωση των παρευρισκόμενων για το συγκεκριμένο θέμα και τη σημασία του από τον Πρόεδρο του ΦΔΟΡ, κ. Σταύρο Κεχαγιόγλου, ενώ βάση της συνάντησης αποτέλεσε η παρουσίαση από την περιβαλλοντολόγο και στέλεχος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, κα. Ελισάβετ Κρετ, της Ειδικής Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Ξάνθης, των Δασαρχείων Ξάνθης, Σταυρούπολης και Κ. Νευροκοπίου, των Αστυνομικών Τμημάτων Σταυρούπολης και Παρανεστίου, της Κ.Ο.Μ.Α.Θ., των κυνηγετικών συλλόγων Δράμας, Ξάνθης, Σταυρούπολης και Προσοτσάνης, καθώς και στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας.

Όπως αναφέρει η ίδια ενημέρωση, δεν παρευρέθησαν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ξάνθης και Δράμας, που αποτελούν έναν από τους πλέον αρμόδιους φορείς στην αντιμετώπιση κρουσμάτων χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων ή/και δηλητηριασμένων ζώων. «Απώλεια αποτέλεσε η αποχώρηση των θηροφυλάκων της Κ.Ο.Μ.Α.Θ. μετά από εντολή της διεύθυνσής της», τονίζεται.

Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε, σύμφωνα με τον ΦΔ, εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων με αποτέλεσμα τη μεταξύ τους συμφωνία για τον κοινό τρόπο αντιμετώπισης περιστατικών χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό ο ΦΔΟΡ διένειμε ειδικό πρωτόκολλο καταγραφής παρόμοιων περιστατικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/elenxoifitoprostateytikonmenu/525-ethniko-sxe-drashs/2245-dhlhtiriasmena-doloma). Το πρωτόκολλο προέκυψε από το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE+ «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη LIFE10 NAT/BG/000152» το 2016.  Επίσης, συμφωνήθηκε ο ορισμός υπευθύνου, ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, από κάθε εμπλεκόμενο φορέα για τη δημιουργία ομάδα εργασίας και δικτύου επικοινωνίας μεταξύ τους. Ο ΦΔΟΡ ανέλαβε να συντονίσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο Φορέας ευχαριστεί, τέλος, τον Δήμο Παρανεστίου για την παραχώρηση της αίθουσας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση