Ευρωβουλή: Τροπολογία του ΕΛΚ για τα δωρεάν δικαιώματα CO2 στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προωθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογία ώστε και η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στις χώρες που μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για την ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από πρωτοβουλία της Κομισιόν, προχωρά σε τροποποίηση της Οδηγίας για το σύστημα εμπορίας των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (ETS). Η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή. Ως δικαιούχους, η Κομισιόν προτείνει τις χώρες οι οποίες εμφανίζουν ΑΕΠ κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού όρου το 2013 και σε αυτές περιλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Κροατία, η Λιθουανία και η Λευκορωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατέθεσε τροπολογία, προτείνοντας στα έτη αναφοράς του ΑΕΠ να περιλαμβάνεται και το 2014, ώστε να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στις χώρες που λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα στην ηλεκτροπαραγωγή.

Τη σχετική τροπολογία υπογράφουν στην επιτροπή ITRE οι ευρωβουλευτές Esther De Lange, Μαρία Σπυράκη, Francesc Gambús, Henna Virkkunen και Françoise Grossetête και στην Επιτροπή ΕNVI η Μαρία Σπυράκη και ο αρμόδιος εισηγητής του ΕΛΚ Ivo Belet.

Η τροπολογία είναι πλέον επίσημη θέση του ΕΛΚ, μετά από συζήτηση στην Επιτροπή Έρευνας, Βιομηχανίας και Ενέργειας (ITRE) που διεξήχθη χθες στις Βρυξέλλες.

Το σχετικό κείμενο έχει ως εξής:

τρ

Η σχετική ψηφοφορία στην Επιτροπή Έρευνας Τεχνολογίας και Ενέργειας θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου 2016 και η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο του 2017

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση