Ευρωβουλή: Υποχρεωτική η αναγραφή χώρας προέλευσης στο γάλα

Την υποστήριξή τους στην υποχρεωτική σήμανση της χώρας προέλευσης για το κρέας και το γάλα με στόχο τη διατροφική ασφάλεια έδειξαν οι ευρωβουλευτές μέσω ενός μη δεσμευτικού ψηφίσματος την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016. Η υποχρεωτική σήμανση θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε προϊόντα τροφίμων και θα κάνει πιο διαφανή την αλυσίδα τροφίμων, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές προσθέτουν ότι αυτή η επισήμανση θα πρέπει επίσης να καταστεί υποχρεωτική εκτός από το βοδινό, το χοιρινό, το αιγοπρόβειο κρέας και σε πουλερικά, στο γάλα και στο γάλα που χρησιμοποιείται ως συστατικό γαλακτοκομικών προϊόντων, σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, σε προϊόντα που έχουν μόνο ένα συστατικό και για συστατικά που αποτελούν περισσότερο από το 50% του τροφίμου.

Οι Ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν σε μελέτη του Ευρωβαρόμετρου το 2013:

- Το 84% των πολιτών της ΕΕ πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη η ένδειξη για την προέλευση του γάλακτος.
- Το 88% πιστεύει ότι αυτή η επισήμανση είναι απαραίτητη για το κρέας (εκτός βοδινού, χοιρινού, αιγορπόβειου και σε πουλερικά) και
- πάνω από το 90% πιστεύει ότι αυτή η επισήμανση είναι σημαντική για τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης ότι «η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος, που πωλείται έτσι ή χρησιμοποιείται ως συστατικό σε γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι ένα χρήσιμο μέτρο για την προστασία της ποιότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων, για την καταπολέμηση της απάτης τροφίμων και την προστασία της απασχόλησης σε έναν τομέα που διέρχεται μια σοβαρή κρίση».

Σημειώνουν ότι η έκθεση της Επιτροπής διαπίστωσε ότι οι λειτουργικές δαπάνες των αποφάσεων υποχρεωτικής επισήμανση της χώρας προέλευσης για τα κρέατα θα είναι σχετικά μικρές.

Επισημαίνουν, τέλος, ότι η προαιρετική επισήμανση, όπως υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ποικιλίας διαφορετικών συστημάτων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση στους καταναλωτές.

Επόμενα βήματα στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο

Η πρόταση ψηφίσματος, που συνυπογράφεται από τους ευρωβουλευτές Glenis Willmott (S & D, UK), Julie Girling (ECR, UK), Anneli Jäätteenmäki (ALDE, FI), Lynn Boylan (GUE / NGL, IE), Michèle Rivasi (Greens / ΕΕΣ, FR), Piernicola Pedicini (EFDD, IT) και Matteo Salvini (ENF, IT) υιοθετήθηκε με 44 ψήφους υπέρ, έναντι 18. θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία από την ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια του Απριλίου ή του Μαΐου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση