Ευρωκοινοβούλιο: Αυστηρότερα κριτήρια για την ποιότητα αέρα στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Να εφαρμοστούν αυστηρότερα κριτήρια για την ποιότητα του αέρα και εναρμονισμό της ΕΕ με τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζητεί η έκθεσης εφαρμογής των οδηγιών για την ποιότητα του αέρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη 30 υποθέσεις παραβίασης των οδηγιών για την ποιότητα του αέρα εναντίον 18 κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα στην υπόθεση της οποίας περιλαμβάνεται και το πρόβλημα της ποιότητας του αέρα στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η έκθεση εφαρμογής εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 425 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 153 αποχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κακή ποιότητα αέρα ενοχοποιείται για 400 χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο και θεωρείται ο υπ´ αριθμόν ένα κίνδυνος τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια.

Η κακή ποιότητα του αέρα στη δυτική Θεσσαλονίκη ήταν ένα από τα ζητήματα που έθιξε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κατά τη συζήτηση για την ψήφιση της έκθεσης εφαρμογής των οδηγιών για την ποιότητα του αέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Η κ. Σπυράκη υπερψήφισε την έκθεση εφαρμογής των οδηγιών για την ποιότητα του αέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαφοροποιώντας τη στάση της από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα το οποίο πρότεινε αποχή από την τελική ψηφοφορία.

Στην ομιλία της στην ολομέλεια η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε ειδικά στο πρόβλημα της ποιότητας του αέρα που υπάρχει στη Δυτική Θεσσαλονίκη καλώντας σε άμεση αντιμετώπιση.

«Τα προβλήματα στην ποιότητα του αέρα, ειδικά στην πόλη μου, την Θεσσαλονίκη, και μάλιστα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, επιμένουν και ζητούν άμεση αντιμετώπιση. Με έργα από δημόσια κονδύλια, με άμεση προσαρμογή και συνεργασία του ιδιωτικού τομέα. Χρειαζόμαστε διαφάνεια στα δεδομένα εκπομπών από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, ανάμεσα στου επιτηρούντες οργανισμούς, τους πολίτες, τον ιδιωτικό τομέα και το κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά η κ.Σπυράκη.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι οι οδηγίες για την ποιότητα του αέρα είναι  αποτελεσματικές κατά ένα μέρος. Ωστόσο μια σειρά από ρυπαντές όπως τα αιωρούμενα σωματίδια, το διοξείδιο του αζώτου, το όζον και το βενζοπυρένιο έχει αποδειχθεί ότι  παραμένουν στην ατμόσφαιρα σε διασπορά για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους των αστικών κέντρων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση