Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Να σταματήσει η υλοτόμηση του παρθένου δάσους Μπιαλοβιέζα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέταξε τις πολωνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως την υλοτόμηση ευρείας κλίμακας του δάσους Μπιαλοβιέζα, ενός παρθένου δάσους που έχει καταγραφεί ως μνημείο φυσικής κληρονομιάς της UNESCO.

To δάσος εκτείνεται μεταξύ των συνόρων Πολωνίας και Λευκορωσίας. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία αρχέγονα δάση της Ευρώπης και φιλοξενεί το μεγαλύτερο κοπάδι του ευρωπαϊκού Βίσονα καθώς και σπάνια είδη πουλιών και εντόμων.

Στη προσωρινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται ότι η υλοτομία θα πρέπει να σταματήσει αμέσως καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή και μη αναστρέψιμη ζημιά στο δάσος.

Το υπουργείο περιβάλλοντος της Πολωνίας αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αν και ισχυρίστηκε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθεί το δάσος από εισβολή σκαθαριών.  Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι απορρίπτουν τους ισχυρισμούς των αρχών δηλώνοντας ότι στη πλειοψηφία τους τα δένδρα που υλοτομήθηκαν μέχρι στιγμής δεν επηρεάστηκαν από τα σκαθάρια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση