Εφέσεις Δημοσίου κατά της ακύρωσης των προστίμων στην Ελληνικός Χρυσός

Δύο εφέσεις κατά των υπ’ αριθμ. Α22056/2017 και Α22065/2017 αντίστοιχων αποφάσεων του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με τις οποίες είχαν ακυρωθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.000 ευρώ, που είχαν επιβληθεί στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. για περιβαλλοντικές παραβάσεις, κατέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εφέσεις κατατέθηκαν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μετά και από σχετική επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με στόχο την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την τήρηση του ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου Περιβάλλοντος.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Φάμελλος, «οι δύο προσβαλλόμενες αποφάσεις του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών δεν αμφισβητούν τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών ελέγχων και τις περιβαλλοντικές παραβάσεις που καταγράφηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις οικείες Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης, αλλά περιορίζουν το βασικό σκεπτικό τους στην πάροδο του "εύλογου χρονικού διαστήματος" των 33 μηνών, κατά το οποίο η Διοίκηση όφειλε να είχε αποστείλει τις αποφάσεις των προστίμων».

«Η άποψη του ΥΠΕΝ, που αποτυπώνεται και στους προβαλλόμενους λόγους έφεσης, είναι ότι δεν πρέπει να συγχέεται η διαδικασία περιβαλλοντικού ελέγχου, που δέον να ολοκληρώνεται εντός ευλόγου χρόνου, προκειμένου να λαμβάνονται το ταχύτερο δυνατό τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, με τη διαδικασία επιβολής διοικητικού προστίμου στον παραβάτη, η οποία δεν εμπίπτει σε τέτοιο χρονικό περιορισμό», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο και καταλήγει:

«Σε κάθε περίπτωση, η περιβαλλοντική νομοθεσία έχει τον υπέρτερο σκοπό της θεσμικής θωράκισης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της προστασίας του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αφήνεται ατιμώρητη καμία περιβαλλοντική παράβαση, διότι ματαιώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ο σκοπός του νόμου και αυτό προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα και στην αρχή του κράτους δικαίου».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση