Εφαρμογή ψηφιακής γεωργίας από τον αγροτικό συνεταιρισμό Μελιβοίας-Αγιάς

του Νίκου Αβουκάτου

Την εφαρμογή των αρχών της ψηφιακής γεωργίας άρχισε ο αγροτικός συνεταιρισμός Μελιβοίας-Αγιάς, στη Λάρισα, σε συνεργασία με την εταιρεία farmB. Κεντρικός στόχος είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων προς όφελος των μελών του συνεταιρισμού και των καταναλωτών.

Ήδη, η εφαρμογή του συστήματος ξεκίνησε στα πρώτα χωράφια του συνεταιρισμού, σε δενδρώδεις καλλιέργειες καστανιές, κερασιές και μηλιές που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγιάς. Ο παραγωγός εύκολα και άμεσα παρακολουθεί την καλλιέργειά του από μακριά ενώ δίνεται η δυνατότητα για την ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ του παραγωγού και του διαχειριστή-συμβούλου.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του συνεταιρισμού Αθανάσιο Σοφλιό μια σειρά διασυνδεμένων τεχνολογιών όπως εδαφολογικοί αισθητήρες, μετεωρολογικοί σταθμοί, δορυφορικά δεδομένα, drones, δίκτυα αισθητήρων ασθενειών (π.χ. παγίδες) θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής με λιγότερες εισροές ώστε να επιτευχθεί ένα βιώσιμο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, ο συνεταιρισμός Μελίβοιας-Αγιάς ξεκίνησε συνεργασία με την εταιρεία ψηφιακής γεωργίας farmB, την εταιρεία «τεχνοβλαστός» (spin-off) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη γεωργία.

«Το κάθε χωράφι θα παρακολουθείται συνεχώς μέσω τηλεπισκόπησης (Δορυφορικά Δεδομένα) και ανά τακτά διαστήματα με Drones αλλά και επίγειους αισθητήρες σάρωσής από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου έως την συγκομιδή, όπου το κεντρικό σύστημα καταγράφει, αναλύει και συμβουλεύει και στηρίζει τις αποφάσεις του παραγωγού (μεταβλητή λίπανση, μυκητολογικές ασθένειες, συνθήκες υγρασίας κτλ.). Ο κάθε ψεκασμός γίνεται στοχευμένα και πάντα και την κατάλληλη χρονική στιγμή (μείωση κόστους – διασφάλιση απόδοσης)» ανέφερε ο κ. Σοφλιός.

Μέσω ψηφιακής αποτύπωσης σύγχρονων αισθητήρων σάρωσης εδάφους, παρέχεται η χαρτογράφηση του εδάφους του χωραφιού και μαζί με την εδαφική ανάλυση δίνουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την εφαρμογή μεταβλητής λίπανσης, στοχεύοντας την ακριβή λίπανση που χρειάζεται η καλλιέργεια μας.

Δίνεται η δυνατότητα της καταγραφής των εργασιών (ιχνηλασιμότητα) και μέσα αυτού τον αυτόματο υπολογισμό του ενεργειακού αποτυπώματος (CO2 κλπ.) της καλλιέργειας τόσο σε επίπεδο αγροτεμαχίου όσο και σε επίπεδο «κιλού παραγόμενου προϊόντος» γίνεται η αυτοματοποίησης των διαδικασιών ποιοτικής αλλά και περιβαλλοντικής πιστοποίησης του προϊόντος.

Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα σύνδεσης είτε με μεμονωμένο μετεωρολογικό σταθμό είτε με δίκτυο μετεωρολογικών αισθητήρων από όπου ο αγρότης ενημερώνεται για τις μετεωρολογικές συνθήκες, με ακρίβεια και αξιοπιστία στην κάθε περιοχή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση