Εύοσμος: Οι μαθητές έδειξαν τον δρόμο της ανακύκλωσης με φαντασία, γνώση και μεράκι (φωτο)

Του Νίκου Αβουκάτου  

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου οι «ΟΙΚΟ-λογικές διαδρομές 2024», μια σημαντική οικολογική γιορτή στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία συμβάλλει στην περιβαλλοντική ενσυναίσθηση των μαθητών.

Ο αύλειος χώρος του σχολείου γέμισε με κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά. Στα  θεματικά  εργαστήρια  που διαμορφώθηκαν οι μαθητές έδειξαν να είναι εξοικειωμένοι με τα οικολογικά ζητήματα της εποχής, όπως η αξιοποίηση των ΑΠΕ και η παραγωγή βιοαερίου. Αξιοποίησαν δεκάδες πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια αλουμινίου, χάρτινες συσκευασίες, πλαστικά καφάσια και έπαιξαν με έναν ιδιαίτερα συμβολικό τρόπο καλαθοσφαίριση καθώς και άλλα παιχνίδια οικολογικού περιεχομένου. Για το σοβαρό πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης έφτιαξαν νησιά από πλαστικό.

 

Τα παιδιά έδειξαν τις γνώσεις τους, τις ευαισθησίες τους, εξήραν τη φαντασία τους, ζωγράφισαν, ενώ ενημερώθηκαν για τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση.

Φέτος, στην οικολογική γιορτή συμμετείχαν αρκετοί φορείς. Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (Λίμνες Κορώνειας-Βόλβης, Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα), η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» και η εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι».

Εκτός από το 1ο και 14ο δημοτικό συμμετείχαν επίσης τμήματα από το δημοτικό σχολείο Νέας Κερασιάς, το 23ο δημοτικό Ευόσμου,το 18ο δημοτικό Ευόσμου και το 26ο νηπιαγωγείο Ευόσμου.

Την οικολογική γιορτή σχεδίασε και επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Φούλα Ηλιάδου.

«Μετά από μια πολύμηνη προετοιμασία καταφέραμε να  σχεδιάσουμε τη φετινής γιορτή μας. Τα παιδιά αυτές τις δυο  ημέρες έδειξαν  τη χαρά τους και τις ευαισθησίες τους για το Περιβάλλον», επισήμανε η κ. Ηλιάδου. Η εκπαιδευτικός εξήγησε ότι η θεματολογία της γιορτής ήταν  το νερό, το έδαφος , η κλιματική κρίση και η ενέργεια κ.α.

 

«Με τις δραστηριότητες μας αναδείχθηκε το οικολογικό αποτύπωμα, η αξία των βοτάνων και η αξία της επαναχρησιμοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών. Το πιο σημαντικό αυτής της γιορτής μας είναι ότι τα υλικά που χρησιμοποιούμε θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Εμείς, τα συγκεντρώσαμε και τα δώσαμε μια δεύτερη ζωή. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα παιδιά δρουν μόνα τους χωρίς την παρουσία μας και μάλιστα συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους» υπογράμμισε η κ. Ηλιάδου.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μιχαήλ Τοκατζόγλου τόνισε ότι «για τέταρτη συνεχή χρονιά κλήθηκαν οι μαθητές να  αναδείξουν τις οικολογικές τους γνώσεις και ευαισθησίες».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θοδωρής Νεοχωρλής τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιου είδους δράσεις. Εμείς ως σύλλογος θελουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας στα περιβαλλοντικά  ζητήματα. Συγκεντρώσαμε τέσσερις τόνους πλαστικά καπάκια και καταφέραμε να αγοράσουμε έναν απινιδωτή  στο σχολείο».

«Τα παιδιά είναι ενημερωμένα για την ανακύκλωση και απέδειξαν με τις διάφορες δραστηριότητες ότι αγαπούν το περιβάλλον», ανέφερε η Ταμίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μένια Ζιώγα.

Η Αλεξάνδρα Κορωνίδου, πρώην διευθύντρια του 1ου δημοτικού σχολείου Ευόσμου  μίλησε για το αστικό πράσινο ενώ δύο διατροφολόγοι αναφέρθηκαν στη διατροφή και στο οικολογικό της αποτύπωμα.

Στόχος αυτής της γιορτής ήταν η περιβαλλοντική ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης.

 

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διεξήχθη από τις 30-31 Μαΐου στον αύλειο χώρο του 1ου και 14ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, σε σύμπραξη με το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Άρδασσας, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νυρεμβέργης και με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

 

Τις «ΟΙΚΟ-λογικές διαδρομές 2024» διοργάνωσαν τα παιδιά της Α’ και της ΣΤ τάξης του 1ου δημοτικού σχολείου με τις δασκάλες τους ενώ συμμετείχαν και αρκετοί γονείς  οι οποίοι μετά την περιήγηση τους στο χώρο έκαναν πικ -νικ στην αυλή του σχολείου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!