Ζέστη στην Αρκτική- Χαμηλές θερμοκρασίες σε Κεντρική και Δυτική Ευρώπη

Υψηλότερη ακόμα και 30 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα ήταν η θερμοκρασία σε περιοχές της Αρκτικής. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια  της τελευταία εβδομάδας του Φεβρουαρίου η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη δέχονταν ψυχρή εισβολή από τη Σιβηρία

H τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2018 χαρακτηρίστηκε από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιόνισε στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα και ανθρώπινες απώλειες (πάνω από 60 άτομα).  Χιόνισε ακόμα και στη Νάπολη της Ιταλίας, όπου η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε τόσο χιόνι ήταν πριν το 1960.

Η Υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Κοπέρνικος" δημοσίευσε την απόκλιση της θερμοκρασίας για το φετινό Φεβρουάριο σε σχέση με το μέσο όρο του χρονικού διαστήματος 1981-2010 (Σχήμα 1).

 

Σχήμα 1. Απόκλιση της θερμοκρασίας για το φετινό Φεβρουάριο σε σχέση με το μέσο όρο της θερμοκρασίας της χρονικής περιόδου 1981-2010 (Credit: ECMWF Copernicus Climate Change Service)

Σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση:

Ο Φεβρουάριος ήταν ψυχρότερος από το μέσο όρο της τριακονταετίας (1981-2010) για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Μόνο στα πολύ βόρεια αλλά και στα νοτιοανατολικά τμήματά της, όπως στη χώρα μας, ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο.

Η θερμοκρασία στον Αρκτικό Ωκεανό και σε ορισμένες γειτονικές περιοχές (σε στεριά και θάλασσα) ήταν σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο Φεβρουαρίου 1981-2010. Μάλιστα για κάποιες περιοχές στην ευρωπαϊκή περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού ήταν ο πιο ζεστός Φεβρουάριος των τελευταίων 30 ετών.

Πηγή: ΕΑΑ-Πεντέλη

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση