Ζήνων: Ο μεσογειακός κυκλώνας που οδεύει προς την Ελλάδα (χάρτες)

Για πέμπτη ημέρα η «Ευρυδίκη» συνεχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας, δίνοντας την Παρασκευή 17/11, από τις πρωινές ώρες, ισχυρά φαινόμενα (βροχές και καταιγίδες) σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Τα ισχυρά φαινόμενα, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επηρεάσουν περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ βροχές αναμένονται και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική. Μέχρι το βράδυ καταιγίδες αναμένονται και στο Αιγαίο, περισσότερο έντονες στα βόρεια τμήματα του.

Ο παρακάτω χάρτης παρουσιάζει τις βροχές που προβλέπονται το μεσημέρι της Παρασκευής 17/11 στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το ΕΑΑ, στο Ιόνιο έχει σχηματιστεί Μεσογειακός κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά (Medicane), ο Ζήνων, όπως διακρίνεται και στην δορυφορική φωτογραφία που ακολουθεί.

Πρόκειται για έναν κυκλώνα που έχει τροπικά χαρακτηριστικά (θερμό πυρήνα, απουσία μετώπων και θυελλώδεις ανέμους γύρω από το «μάτι» του). Το φαινόμενο αναμένεται να φτάσει στη χώρα με ταχύτητα ανέμων 85χλμ./ώρα και ριπές 120 χλμ./ώρα.

Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, ο Ζήνων θα κινηθεί στα ανοικτά του Ιονίου την Παρασκευή, προκαλώντας βροχές και καταιγίδες στα Δυτικά. Το Σάββατο αναμένεται να κινηθεί ανατολικά, αλλά νεότερα για την πορεία του θα δοθούν με νέα ανακοίνωση του ΕΑΑ.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση