Ζίτσα: Απαγόρευση απόκτησης νέων ζώων επιβλήθηκε στον αντιδήμαρχο που βασάνισε το γαϊδουράκι

Απαγόρευση απόκτησης νέων ζώων αποφάσισε η Εισαγγελία Ιωαννίνων, για τον αποπεμφθέντα αντιδήμαρχο Ζίτσας Γεώργιο Σταλίκα - που είχε κατηγορηθεί πως είχε βασανίσει το νεαρό γαϊδουράκι που τελικά αναγκάστηκε να υποβληθεί σε ευθανασία για να μην υποφέρει.

Ο άνδρας με απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωαννίνων, που εξεδόθη στις 21 Σεπτεμβρίου, απαγορεύεται να αποκτήσει πλέον ζώο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το protothema.gr, η διάταξη αυτή προκύπτει μετά την προσφυγή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του Φιλοζωικού Συλλόγου με την επωνυμία «Κίνηση για τα Δικαιώματα των Ζώων (ΚΙΔΙΖΩ) ενώ όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην ιστοσελίδα η δικηγόρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Εταιρείας, κυρία Έλενα Αρβανίτη που δίνει προσωπικό και νομικό αγώνα για τα δικαιώματα των ζώων και οι ενέργειες της έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της υποθεσης με τον βασανισμό που υπέστη το γαϊδουράκι από τον αποπεμφθέντα αντιδήμαρχο Σταλίκα, το επόμενο βήμα είναι η αφαίρεση των κακοποιημένων ζώων του.

«Κατόπιν αιτήσεως της ΠΦΠΟ εκδόθηκε Διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων με την οποία απαγορεύεται στον κατηγορούμενο για την φρικτή κακοποίηση του γαϊδουριού, να αποκτήσει νέο ζώο στο μέλλον. Η Ομοσπονδία αντιμετωπίζοντας πολλά εμπόδια συνεχίζει τον ατέρμονο αγώνα για την προστασία κάθε ζώου που διαβιεί στο χώρο ιδιοκτησίας του. Το επόμενο βήμα είναι η αφαίρεση των κακοποιημένων ζώων του», αναφέρει η κυρία Αρβανίτη.

«Βασανισμός ζώου με εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου»

Στην απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωαννίνων ξεδιπλώνεται το εφιαλτικό σκηνικό που έστησε ο αποπεμφθείς αντιδήμαρχος με θύμα το δύστυχο γαϊδουράκι. Μάλιστα, αναφέρεται τι ακριβώς είχε υποστεί το ζώο ενώ επισημαίνεται ότι σε βάρος του Γεωργίου Σταλίκα: «ασκήθηκε ποινική δίωξη για βασανισμό ζώου με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου».

«Την από 5 Σεπτεμβρίου 2022 αίτηση της Πανελλαδικης Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με έδρα τον Γαλατά Χανίων, όπως νόμιμα εκπροσωπείται και του Φιλοζωικού Συλλόγου με την επωνυμία «Κίνηση για τα Δικαιώματα των Ζώων (ΚΙ.ΔΙ.ΖΩ), με έδρα τα Ιωάννινα, όπως νόμιμα εκπροσωπείται, «περί αφαιρέσης ζώου». Τη διάταξη του άρθρου 33 του νόμου 4830/2021 σύμφωνα με την οποία: «Με γνώμονα το συμφέρον του ζώου, ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφαιρεί προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη και το ζώο παραδίδεται σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Ο εισαγγελέας μπορεί να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη. Ειδικώς για την περίπτωση Β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 24, η αφαίρεση είναι οριστική. Ο παραβάτης, υποχρεούται να αναλάβει το κόστος που συνδέεται με την αποκατάσταση της υγείας του ζώου, την κτηνιατρική φροντίδα και την διαβίωση του, όπως προκύπτει από παραστατικά και βεβαιώνεται από τον οικείο Δήμο. Προσωρινή αφαίρεση ζώου συντροφιάς μπορούν να αποφασίσουν σε εξαιρετικές καταστάσεις και τα όργανα ελέγχου και βεβαιώσεις παραβάσεων της παραγράφου 6 του άρθρου 3.

Το γεγονός ότι σε βάρος του Γ. Στ. γεννηθέντος στο Βαγενίτι Ζίτσας Ιωαννίνων στις 2/1/ 1959, κατοίκου Βαγενιτίου Ζίτσας Ιωαννίνων, ασκήθηκε ποινική δίωξη για βασανισμό ζώου με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία. Ειδικότερα είχε στην κατοχή του ένα αρσενικό γάιδαρο νεαρής ηλικίας, ο οποίος έφερε μεγάλο ανοιχτό τραύμα στην περιοχή του στέρνου και μικρότερα τραύματα στην πρόσθια επιφάνεια των καρπών και τον ταρσών και στα τέσσερα άκρα, καθώς και στους αγκώνες, τραύματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και αντιμικροβιακής αγωγής, τραύματα από δάγκωμα άγριου ζώου στην περιοχή του τραχήλου εκατέρωθεν, αδυναμία στήριξης στο δεξί πρόσθιο άκρο λόγω πιθανού κατάγματα στην ωμοπλάτη, για την οποία απαιτείται η διενέργεια άμεσης ακτινοσκόπησης και εφαρμογή της κατάλληλης αγωγής.

Για τις ανωτέρω κακώσεις έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του ανωτέρω ιδιοκτήτη για παράβαση του νόμου 4830 / 2021 ενώ με την υπ’ αριθμόν 171 / 2022 διάταξη μας, διατάχθηκε η αφαίρεση του ανώτερου ζώου απο τον ιδιοκτήτη. Κατόπιν τούτων προς το σκοπό της ανάγκης προστασίας ζωων, εν γένει, συντρέχει νόμιμη περίπτωση, ώστε να απαγορευθεί η απόκτηση νέων ζώων από τον ανωτέρω παραβάτη. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύουμε την απόκτηση νέων ζώων από τον Γ. Στ. κάτοικο Βαγενιτίου, Ζίτσας Ιωαννίνων».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση