«Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και ο κορωνοϊός να προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή της Νότιας Σιβηρίας». Αυτό ανέφερε ο Ακαδημαϊκός – ομότιμος καθηγητής Φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, αναφερόμενος στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Όπως δήλωσε υπάρχει σχετική εργασία δημοσιευμένη σε έγκυρο περιοδικό καθώς και σχετικό συνέδριο που έγινε στη Γερμανία και τη Νέα Υόρκη.
Μιλώντας για το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών παγκοσμίως, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι την τελευταία 20ετία έχουμε δει σημαντικό αριθμό καυσώνων γεγονός που εντάσσεται στη γενικότερη αποσταθεροποίηση του κλίματος.
«Οι καύσωνες στη χώρα μας», υπογράμμισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «έγιναν πολύ γνωστοί μετά το επεισόδιο που είχαμε το 1987 ενώ μετά από 10 χρόνια, ήλθε και επόμενος καύσωνας. Με το που μπήκαμε στον νέο αιώνα είχαμε απανωτούς 4 καύσωνες από τους οποίους ο πιο ενδιαφέρον ήταν αυτός του 2007 και τώρα είναι και αυτός που διανύουμε». Όπως εξήγησε μάλιστα αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η αποσταθεροποίηση δεν αφορά μόνο την Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στο γεγονός πως Σιβηρία και Καναδάς άγγιξαν τους 40 βαθμούς είπε πως οι διαφορές στις θερμοκρασίες είναι τεράστιες, τερατώδης και μοναδικές στην ιστορία των μετεωρολογικών παρατηρήσεων.
«Έχουμε δει να λιώνουν οι πάγοι στη Νότια Σιβηρία με ρυθμούς καταπληκτικούς», επεσήμανε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Επομένως είμαστε για τα καλά μέσα στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή».