Ζωγραφιές μαθητών δημοτικού για το θαλάσσιο περιβάλλον

H νέα παγκόσμια έρευνα της iSea με τίτλο «Η αντίληψη των παιδιών για το θαλάσσιο περιβάλλον»  μελετά το επίπεδο κατανόησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τις παρανοήσεις που επικρατούν  γύρω από αυτό μέσα από τις ζωγραφιές μαθητών 1ης και 2ας τάξης Δημοτικού.

Μέχρι σήμερα 7 χώρες έχουν συμμετάσχει στην έρευνα (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ουκρανία, Νότιος Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία). Στόχος του προγράμματος είναι να συγκεντρωθούν ζωγραφιές από τουλάχιστον 10 χώρες με σκοπό τον εντοπισμό εσφαλμένων αντιλήψεων, την αναγνώριση θαλάσσιων ειδών-κλειδιά που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και τη μελέτη της επίδρασης της κουλτούρας στην αντίληψης των παιδιών για το θαλάσσιο περιβάλλον.

 

%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b5%cf%82-1

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα «Διαμόρφωση της παράκτιας ζώνης στο χρόνο» στο Δουβλίνο και αναδεικνύουν  τα πιο δημοφιλή ζώα του θαλάσσιου περιβάλλοντος για τους  νεαρούς μαθητές, αλλά και την άμεση σχέση τους με τη βιοποικιλότητα κάθε περιοχής.  Εντυπωσιακή είναι επίσης η νατουραλιστική στάση των μαθητών απέναντι στο θαλάσσιο περιβάλλον που συντριπτικά επικρατεί σε αυτές τις ηλικίες.

Η συγκεκριμένη έρευνα επιδιώκεται να οξύνει το βιβλιογραφικό κενό που επικρατεί στο πεδίο της στάσης των μαθητών απέναντι στο θαλάσσιο περιβάλλον με τη χρήση των παιδικών ζωγραφιών που αποτελεί ισχυρό εργαλείο έκφρασης και παρακάμπτει τα γλωσσικά εμπόδια επιτρέποντας τη συσχέτιση των αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών χωρών.

Σημαντική είναι και η συμβολή του Πορτογαλικού Κέντρου Παγκόσμιας Ιστορίας CHAM ,καθώς και του Τμήματος Θετικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Universidad Nova de Lisboa  και άλλων συνεργατών, όπως του Εθνικού Οικολογικού Κέντρου στην Ουκρανία, που βοηθούν στη συλλογή δεδομένων σε τρίτες χώρες. Στην Ελλάδα έχει συλλεχθεί σημαντικό δείγμα, ωστόσο περισσότερες ζωγραφιές απαιτούνται για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να βοηθήσετε στην έρευνα της iSea μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη του προγράμματος Αναστασία Χαρίτου στο email: anastasia.charitou@isea.com.gr

H iSea είναι μια νέα μη κυβερνητική μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2016 από νέους ερευνητές με στόχο την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων μέσα από την ολιστική προσέγγιση των σύγχρονων απαιτητικών προκλήσεων που τίθενται για τα υδάτινα οικοσυστήματα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση