«Κατάφυτο σε υψόμετρο 620 μέτρων δεσπόζει το Δασικό χωριό Παγγαίου, μία μονάδα ζηλευτή για την θέα της, την τοποθεσία και την καλαισθησία της που δεν μοιάζει με τις κλασσικές ξύλινες μονάδες που κατασκευάζονται στους ορεινούς όγκους. Τρία κεντρικά ξύλινα σπίτια καταλαμβάνουν το στρατηγικό σημείο του λόφου. Στο εσωτερικό κτίριο της μονάδας λειτουργεί εστιατόριο και καφέ – μπαρ ως χώρος χαλάρωσης. Τα τεράστια τζάκια και η κυριαρχία του ξύλου και του περίφημου σχιστόλιθου Ακροβουνίου δεσπόζουν στο εσωτερικό ενώ τα μεγάλα μπαλκόνια παρέχουν απεριόριστη θέα στον κάμπο των Φιλίππων, τον κόλπο της Καβάλας και τη Θάσο και λίγο παραπέρα στην κορυφή του Άθω». Έτσι περιέγραφαν οι τουριστικοί οδηγοί το Δασικό Χωριό του Παγγαίου.
Δυστυχώς όμως η εικόνα που αντίκριζε μέχρι πρόσφατα κάποιος επισκεπτόμενος το Δασικό Χωριό ήταν τελείως διαφορετική. Μετά την λήξη της τελευταίας μίσθωσης οι πρωτοποριακές και προσεγμένες εγκαταστάσεις έπνεαν στην κυριολεξία τα λοίσθια αφημένες στην τύχη τους. Η εικόνα που αντίκριζε ο επισκέπτης ήταν άκρως απογοητευτική. Παντού ήταν εμφανή τα σημάδια λεηλασίας και καταστροφής.
Όλα αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον Ενήμερο Παγγαίου, μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών προχώρησε στην δημιουργία της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την διάσωση του Δασικού Χωριού» με στόχο να περισώσει ότι έχει απομείνει και να το μετατρέψει και πάλι σε στολίδι του Παγγαίου.
Πρόσφατα η «Πρωτοβουλία Πολιτών» έλαβε την έγκριση από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας, που την αναγνωρίζει ως Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Αυτό σημαίνει, ότι η εν λόγω Κοιν.Σ.Επ. θα μπορεί πλέον να αναλάβει τη διαχείριση του Δασικού Χωριού, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγγαίου στη συνεδρίαση της Τετάρτης το παραχώρησε για 25 χρόνια συν 20 στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση.
Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Λευτέρης Κοκκινίδης, «οι εργασίες προχωρούν κανονικά. «Έχουμε επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της καφετέριας και φιλοδοξούμε να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις εργασίες το επόμενο τρίμηνο, ώστε μέχρι την Πρωτομαγιά να λειτουργήσει, υποδεχόμενη το κοινό. Αξίζει να πούμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε πολλούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες, που αφιλοκερδώς μας βοηθούν με διάθεση υλικών και πρώτων υλών. Μέσα στον επόμενο μήνα, πιστεύω ότι θα έχουν τελειώσει και οι διαδικασίες για τη ρευματοδότηση και υδροδότηση του χώρου», σημειώνει.
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, με την επωνυμία «Δασικό Χωριό Παγγαίου», αριθμεί 17 άτομα – μέλη από όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Βάσει του καλλικρατικού νόμου, επιτρέπεται μόνο σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις η παραχώρηση δημοτικών ακινήτων. Τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. έχουν θέσει ορισμένους στόχους για να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τέλος, σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του Δασικού Χωριού, που παρουσίασαν πρόσφατα, αυτό προβλέπει τα εξής: Εντός του 2016 τη λειτουργία καφετέριας, το 2017 λειτουργία εστιατόριου, ενώ το 2018 το άνοιγμα και τη λειτουργία του ξενώνα «Ορφέας», δυναμικότητας 8 δωματίων και το 2019 του έτερου ξενώνα, δυναμικότητας 13 δωματίων.
«Το καταστατικό της Κοιν.Σ.Επ. «Δασικό Χωριό Παγγαίου» προβλέπει την διαχείριση του χώρου και το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας», τονίζει ο κ. Κοκκινίδης και κατέληξε ότι μέσα στους στόχους είναι η διοργάνωση αθλητικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων και συναυλιών στο Δασικό Χωριό.