Ηλεία: Αναγκαίες οι καινοτόμες δασικές καλλιέργειες, άνοιγμα στους νέους αγρότες

Η ανάγκη για την υλοποίηση καινοτόμων δασικών καλλιεργειών, με έμφαση στην ανάπτυξη της παραγωγής, τονίστηκε στη διάρκεια της ημερίδας για τη δασική οικονομία που διοργάνωσε το Σάββατο το πρωί η Διεύθυνση Δασών, στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας.

Στην ημερίδα, σύμφωνα με το protinews.gr, μίλησαν σημαντικοί επιστήμονες που ανάπτυξαν πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα για τις δασικές καλλιέργειες και φυτείες, τη δασοκομία ταχυαυξών ειδών, τα άγρια φρούτα του δάσους, ελεγχόμενη βόσκηση στα δάση κ.α.

Χαιρετισμοί έγιναν αρχικά από τους δασάρχες Πύργου και Ολυμπίας κ.κ. Παν. Λάττα και Βασ. Γιακουμή αντίστοιχα που εξήραν την προσπάθεια αυτή, εν μέσω προβλημάτων που δημιούργησε η διαδικασία για τους δασικούς χάρτες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης καθώς και άλλοι φορείς, ενώ στη βασική ομιλία του ο διευθυντής Δασών Ηλείας κ. Παν. Κορισιάνος, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της διοργάνωσης, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Απευθυνόμαστε κυρίως στους νέους ανθρώπους που δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι μικρό το ποσοστό προσέλευσής τους. Η ημερίδα αφοράει καινοτόμες καλλιέργειες και καινούργια πράγματα και ευελπιστούμε ότι μετά την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών θα ανοίξει ο δρόμος ώστε η δασική υπηρεσία να εφαρμόσει τα προγράμματα δασοπονίας απλών σκοπών, προγράμματα επιδοτήσεων και όχι μόνο, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα που ζητάει η αγορά. Απευθυνόμαστε σε νέους αγρότες που θέλουν να καλλιεργήσουν προϊόντα όπως είναι τα φρούτα του δάσους, αρόνια, κράνα, φραγκοστάφυλα, μύρτιλα κλπ. και επίσης τα ταυχαυξή που σε 8-10 χρόνια παράγουν τεχνικό ξύλο, όπως είναι η παυλώνια και ο φράξος και επίσης ο ξηρός καρπός το πεκάν. Η προσπάθεια δεν σταματάει εδώ και ευελπιστούμε ότι σιγά - σιγά θα δημιουργηθούν και ομάδες παραγωγών, όπως πέρυσι είχαμε πει για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά».

Αίτημα παραχώρησης 40 στρ. για φυτείες παυλώνιας

Εξάλλου, ο κ. Κορισιάνος ανέφερε ότι έχει ζητήσει με επίσημα έγγραφα από το ινστιτούτο Κοροίβου να παραχωρηθούν 30-40 στρ. από τα 400 στρ που έχει στη διάθεσή του και είναι αναξιοποίητα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν φυτείες από παυλώνιες και συγχρόνως να γίνει συλλογή σπόρων από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από την αυτοφυή βλάστηση της περιοχής.

«Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα βοτανικό κήπο με νέες θέσεις δασολόγων καθώς και άλλου προσωπικού, για να βοηθάμε περιβαλλοντικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χαλάμε και δεν θα ξεριζώνουμε τα φυτά δημιουργώντας προβλήματα στα δάση. Θα κάνουμε πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα σπόρους, έτσι ώστε να παράγουμε γενετικό υλικό και αρωματικά φυτά για βοηθήσουμε κυρίως νέους αγρότες. Είναι δύσκολο το εγχείρημα γιατί βιώνουμε δύσκολες συνθήκες, αλλά δεν πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Δ/νσης Δασών Ηλείας.

Από την πλευρά του εξάλλου ο ερευνητής - δασολόγος του ινστιτούτου δασικών ερευνών Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Σπανός παρουσίασε νέες εναλλακτικές καλλιέργειες με άγρια φρούτα του δάσους, όπως η αρώνια, κρανιά, ιπποφαές, μύρτιλο, φιλοδρύς και το γκότζι μπέρι, που όπως είπε είναι νέα φυτά που την τελευταία πενταετία άρχισαν να καλλιεργούνται στη χώρα μας και ανήκουν τα περισσότερα , στην κατηγορία των υπερ τροφών που έχουν φαρμακευτικές και άλλες χρήσεις.

Εξάλλου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες από τον δασολόγο του ινστιτούτου δασικών ερευνών Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Σπανό για την εγκατάσταση δασικών φυτειών σε γεωργικές εκτάσεις, την καθηγήτρια Α.Π.Θ. κ. Ελένη Αβραάμ για την ελεγχόμενη βόσκηση στα δάση ως εργαλείο διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, τον επίσης καθηγητή του ΑΠ.Θ. κ. Μάριο Τρίγκα με θέμα την δασική οικονομία και τον καθηγητή ΤΕΙ Θεσσαλίας Γεώργιος Ντάλο σχετικά με την αξιοποίηση δασικών προϊόντων.

Η σημαντική ημερίδα διοργανώθηκε με τη συνδρομή του Επιμελητηρίου Ηλείας, καθώς και τοπικών επιχειρήσεων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση