Ηλεκτρικό αυτοκίνητο με ανθρακονήματα από ξύλο

Σουηδοί ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο μοντέλο αυτοκινήτου στον κόσμο με οροφή και μπαταρία από ίνες άνθρακα με βάση το ξύλο.

Το ανακυκλώσιμο ελαφρύ υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των εξαρτημάτων του αυτοκινήτου δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας λιγνίνη, ένα από τα βασικά συστατικά των κυτταρικών τοιχωμάτων των περισσότερων φυτών που βρίσκονται στην ξηρά. Η λιγνίνη είναι το δεύτερο πιο άφθονο φυσικό πολυμερές στον κόσμο, πίσω μόνο από την κυτταρίνη.

«Η ελαφρότητα του υλικού είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διότι έτσι οι μπαταρίες διαρκούν περισσότερο», δήλωσε ο Γκόραν Λίντμπερι, καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, επικεφαλής της ομάδας που κατασκεύασε το καινοτόμο όχημα.

«Οι ίνες άνθρακα με βάση τη λιγνίνη είναι φθηνότερες από τα συνηθισμένα ανθρακονήματα. Κατά τα άλλα οι μπαταρίες με λιγνίνη δε διαφέρουν σε κάτι από τις κανονικές μπαταρίες», πρόσθεσε.

Το αυτοκίνητο δεν είναι ακόμη έτοιμο να μεταφέρει επιβάτες, καθώς το πρωτότυπο έχει ιδιαίτερα μικρό μέγεθος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα προς πιο φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα. Τα οχήματα αυτά δε θα είναι μόνο ανακυκλώσιμα, αλλά επίσης πολύ πιο ελαφριά από τα σημερινά μεταλλικά αυτοκίνητα, καταναλώνοντας έτσι πολύ λιγότερα καύσιμα και παράγοντας χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η ίδια ερευνητική ομάδα προηγουμένως πειραματίστηκε με τη λιγνίνη ως υλικό ηλεκτροδίων, ερευνώντας την κατασκευή μπαταριών από υποπροϊόντα της παραγωγής χαρτοπολτού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση