Ηλεκτρονική υπηρεσία παρακολούθησης καλλιεργειών και καιρού

Να παρακολουθούν τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες καλλιέργειας σχεδόν πραγματικό χρόνο σε ολόκληρη την ΕΕ, θα μπορούν πλέον αγρότες και οργανισμοί χάρις στην JRC MARS Explorer, μια πρωτοποριακή νέα ηλεκτρονική υπηρεσία από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χιλιάδες άτομα και οργανώσεις από διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης, της βιομηχανίας, των μέσων ενημέρωσης και της έρευνας και ανάπτυξης ήδη επωφελούνται από τις πληροφορίες που παρέχονται από το δελτίο παρακολούθησης καλλιεργειών MARS, το οποίο γιορτάζει τη 25η επέτειό του φέτος.

Το Δελτίο παρέχει μηνιαίες ενημερώσεις για τις καιρικές συνθήκες, την παρακολούθηση των καλλιεργειών και τις προβλέψεις σχετικά με την απόδοση των καλλιεργειών για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις γειτονικές χώρες.

Το JRC MARS Explorer παρέχει πρόσβαση σε υπάρχοντες και νέους χρήστες σε πολύ μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων και σε σημαντικά υψηλότερη συχνότητα.

Πώς λειτουργεί;

Το JRC MARS Explorer παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε χάρτες και γραφήματα υψηλής ανάλυσης που ενημερώνονται τρεις φορές το μήνα. Αυτές οι εικόνες εμφανίζουν πληροφορίες για τις καλλιέργειες και τις καιρικές συνθήκες και μπορούν να μεταφορτωθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν από τους χρήστες στις δικές τους αναφορές.

Οι πληροφορίες για τον καιρό βασίζονται σε παρατηρήσεις από αρκετούς χιλιάδες μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ οι προσομοιώσεις, χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο, παρέχουν πληροφορίες για τις καλλιέργειες.

Οι δείκτες καιρού που μπορούν να προβληθούν περιλαμβάνουν: τη μέση, ελάχιστη και μέγιστη θερμοκρασία, την κλιματική υδατική ισορροπία, τον αριθμό ψυχρών ημερών (με ελάχιστη θερμοκρασία μικρότερη από 0 ° C) και τον αριθμό ζεστών ημερών (με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 30 ° C), τον αριθμό ημερών με σημαντική βροχόπτωση, τα επίπεδα βροχόπτωσης και το άθροισμα των ενεργών θερμοκρασιών σε μια δεδομένη περίοδο.
Όπου είναι εφικτό, οι δείκτες τίθενται στο πλαίσιο με την εμφάνιση τόσο ως απόλυτες τιμές όσο και σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο (LTA).

Η αυξημένη συχνότητα των ενημερώσεων θα επιτρέψει στους χρήστες να επαληθεύσουν εάν ορισμένες τάσεις που επισημαίνονται από το Δελτίο MARS συνεχίζονται καθ 'όλη τη διάρκεια του μήνα.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν την πρόοδο ενός ευρέος φάσματος καλλιεργειών σε όλη την ΕΕ, όπως: χειμερινό σιτάρι, κριθάρι άνοιξη, αραβόσιτος, ηλίανθος, πατάτες, σίκαλη, ζαχαρότευτλα και ελαιοκράμβη.

Ένας αριθμός δεικτών (όπως το στάδιο ανάπτυξης των καλλιεργειών, η υγρασία του εδάφους, οι βροχοπτώσεις γύρω από την ανθοφορία, η συγκομιδή και η σπορά) εμφανίζονται.

Περαιτέρω βελτιώσεις στον MARS Explorer βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας, με τη συμπερίληψη δεικτών βάσει τηλεπισκόπησης ως το επόμενο βήμα.

Ιστορικό

Οι δραστηριότητες πρόβλεψης καλλιεργειών του Κοινού Κέντρου Ερευνών υποστηρίζουν την Κοινή Γεωργική Πολιτική της ΕΕ παρέχοντας προϊόντα και δεδομένα πρόβλεψης σχετικά με την απόδοση των καλλιεργειών, επιστημονικά, ανεξάρτητα και έγκαιρα.

Τα δεδομένα που εμφανίζονται από τον εξερευνητή MARS βασίζονται σε δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών και προσομοιώσεις καλλιεργειών, που προέρχονται από το σύστημα πρόβλεψης της απόδοσης καλλιεργειών MARS.

Οι χάρτες και τα γραφήματα ενημερώνονται τρεις φορές το μήνα.

Τα δελτία παρακολούθησης καλλιεργειών MARS έχουν παράσχει τακτικές ενημερώσεις για την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών και των καλλιεργειών από το 1992.

Η 25η επέτειος θα γιορτάσει επίσημα με ειδική διάσκεψη στις Βρυξέλλες στις 18 Οκτωβρίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση