Ηλιακή ψύξη: «Πράσινη» δροσιά για τα δημόσια κτήρια στην Ελλάδα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μία από τις πιο αποτελεσματικές και “πράσινες” λύσεις για ψύξη και κλιματισμό σε μία χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, όπως είναι η Ελλάδα, είναι η ηλιακή ψύξη.

Το πιο οικολογικό campus Πανεπιστημίου στη χώρα μας, η Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων Ξάνθης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), φιλοξενεί ένα τέτοιο καινοτόμο σύστημα ηλιακής ψύξης.

Η πρωτοποριακή αυτή διάταξη, η οποία θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε όλα τα μεγάλα δημόσια κτήρια, έγινε πραγματικότητα με την προμήθεια και εγκατάσταση ψύκτη απορρόφησης ισχύος 316 kWc για την κάλυψη των ψυκτικών φορτίων του κτηρίου του αμφιθεάτρου των φοιτητικών εστιών του ΔΠΘ.

Ο ψύκτης απορρόφησης αποτελεί μία τεχνολογικά προηγμένη λύση για την αξιοποίηση της διαθέσιμης θερμικής ενέργειας από τα συστήματα του ηλιακού πάρκου του Πανεπιστημίου και του συγκροτήματος λέβητα-καυστήρα βιομάζας για την παραγωγή ψύξης κατά τους θερινούς μήνες.

iliaki psiksi (840 x 463)

Ο ψύκτης απορρόφησης που τοποθετήθηκε είναι της εταιρείας Carrier και για την λειτουργία του έχει εγκατασταθεί πύργος ψύξης της εταιρείας Evapco ισχύος 164 ψυκτικών τόνων (720,50 kW).

Η ηλιακή ψύξη αποτελεί μία λύση με πληθώρα εφαρμογών στην Ελλάδα και προς τούτου τα αποτελέσματα από την λειτουργία του συστήματος που τοποθετήθηκε στο ΔΠΘ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το σύστημα του ψύκτη απορρόφησης αποτελεί μία από τις τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που υλοποιήθηκαν στο κτηριακό συγκρότημα των φοιτητικών εστιών του ΔΠΘ στο πλαίσιο του έργου REUNI – «Η συμβολή των ΑΠΕ στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του ΔΠΘ- Δημιουργία μιας αειφόρου κοινότητας», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από Πρόγραμμα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με συνολικό προϋπολογισμό 1.800.365,78 ευρώ.

Φορέας Διαχείρισης του έργου είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ενώ το έργο υλοποιήθηκε από την 1η Οκτωβρίου του 2015 και ολοκληρώθηκε φέτος στις 30 Απριλίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση