Ηλιακός θερμοσίφωνας με το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Το καλοκαίρι σχεδόν ήρθε, η προκήρυξη για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» αναμένεται-εκτός απροόπτου-εντός του Ιουνίου και μία από τις πιο δημοφιλείς και «πράσινες» επενδύσεις στο πλαίσιο του είναι η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Τα οφέλη ενός ηλιακού θερμοσίφωνα συνοψίζονται σε τρεις λέξεις: Οικονομία, ευκολία και φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Η εγκατάσταση θερμικού ηλιακού (ηλιακού θερμοσίφωνα ή κεντρικού συστήματος) είναι πρωταρχική για μια κατοικία, γιατί καλύπτει άμεσα τις καθημερινές ανάγκες για ζεστό νερό, υποκαθιστώντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ή καυσίμων με προφανές οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος.

Μάλιστα, το ποσό της επένδυσης για ένα ηλιακό θερμοσίφωνα είναι ελάχιστο σε σχέση με την επένδυση, που απαιτείται για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή θέρμανσης του νερού, ενώ οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες θεωρούνται και όχι εσφαλμένα από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές.

Το κόστος ενός ηλιακού θερμοσίφωνα 1.000 ευρώ σε μια χώρα με υψηλή ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα αποσβένεται σε 4 χρόνια.

Με δεδομένο ότι οι ποιοτικοί ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν διάρκεια ζωής και απόδοση για πάνω από 20 χρόνια, το αρχικό κόστος επένδυσης επιστρέφεται 4-5 φορές κατά το διάστημα αυτό.

Ηλιακός θερμοσίφωνας σημαίνει ζεστό νερό οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε.

Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ότι επιλέγοντας ένα ηλιακό σύστημα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, μόνο με γνώμονα την τιμή, τα οφέλη του περιορίζονται σημαντικά, γιατί είναι αυτονόητο ότι τόσο η απόδοση όσο και η διάρκεια ζωής εξαρτώνται από την ποιότητα κατασκευής και υλικών.

Η εγκατάσταση ενός ηλιακού συστήματος είναι μια επιλογή που όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά δρα σε πλήρη αρμονία με αυτό.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες σε όλη τη διάρκεια ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα αποφεύγεται περίπου η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που θα απορροφούσε ένα στρέμμα δάσους.

Τέλος, κάποιες άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι κάθε φορά που εγκαθίσταται κάποιος ηλιακός θερμοσίφωνας, το όφελος για το περιβάλλον από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ίδιο με το όφελος, που θα είχε η απόσυρση ενός αυτοκινήτου μεσαίου κυβισμού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση