Ημερίδα για τα παθητικά κτήρια στη Θεσσαλονίκη - Στο επίκεντρο το νέο «Εξοικονομώ»

Μετά τη επιτυχία της Passiexpo2018 τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, η έκθεση ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη στις 6 Απριλίου για ένα ακόμη πετυχημένο event, που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κλάδου της κατασκευής της Bόρειας Ελλάδας, αποδεικνύοντας πως οι λογικές του παθητικού κτηρίου μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις εξοικονόμησης ενέργειας και σε κάθε τύπου κτήριο.

H PASSIEXPO 2019 NORTH Edition, που θα γίνει στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ-ΤΚΜ (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 49, 546 43 Θεσσαλονίκη), θα στοχεύσει σε θέματα που είναι στην καθημερινή ατζέντα, όπως το "εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ" και η εφαρμογή λογικών παθητικού κτηρίου σε έργα αυτού του προγράμματος, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για τον ορισμό του κτηρίου ΝΖΕΒ, η εφαρμογή της νομοθεσίας ΕΕ31/2010-EE844/2018 από 01/01/2019 στα δημόσια κτήρια, η χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης, και άλλα.

Ταυτόχρονα, θα αναδειχτούν τα προβλήματα της ελληνικής νομοθεσίας σε σχέση με την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων και θα προταθούν εφαρμοστέες λύσεις για την ασφαλή μετάβαση στα κτήρια ΝΖΕΒ. Επίσης, θα προβληθούν ελληνικά υπολογιστικά εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό για επιμόρφωση μηχανικών και τεχνικών. Θα αναδειχτούν ελληνικά προϊόντα και ελληνική τεχνογνωσία που πλέον υπάρχει και συνεχώς αυξάνεται. Τέλος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα αποδειχθεί ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια είναι η μόνη πάντα «ανανεώσιμη πηγή φθηνής» ενέργειας.

Στην PASSIEXPO 2019 NORTH θα παρουσιαστούν κτήρια της Βορείου Ελλάδας, και όχι μόνο, από πιστοποιημένους μηχανικούς και επιστήμονες. Θα παρουσιαστεί η ελληνική έκδοση της διαδικασίας πιστοποίησης και το ελληνικό PHPP και όλα τα νέα εργαλεία που το υποστηρίζουν όπως το DesignPH (γραφικό περιβάλλον στο sketchup), το districtPH (εργαλείο τεχνικοοικονομικής ανάλυσης ενεργειακής αναβάθμισης γειτονιάς), το BIM2PH (εργαλείο μεταφοράς δεδομένων από γνωστά σχεδιαστικά προγράμματα στο PHPP).

Κορυφαία στιγμή του συνεδρίου, σύμφωνα με την ενημέρωση, θα είναι η ομιλία του Monte Paulsen.

Ο Monte Paulsen είναι ένας από τους πιο έμπειρους επαγγελματίες του Καναδά στο αντικείμενο των Παθητικών Κτηρίων. Είναι επικεφαλής της RDH Building Science, η οποία έχει υποστηρίξει συμβουλευτικά ή πιστοποιήσει πάνω από 70 έργα παθητικών κτηρίων συνολικής επιφανείας 4 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδών, συμπεριλαμβανομένων κτηρίων κατοικίας, γραφείων, ιδρυμάτων, προσιτών μεσαίων και πολυτελών πολυκατοικιών. Ο Monte είναι από τα ιδρυτικά μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Passive House Canada και ήταν ο πρώτος εκπαιδευτής του οργανισμού. Έχει παρουσιάσει σε συνέδρια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Πρόσφατα υπηρέτησε στη συμβουλευτική επιτροπή για το 23ο Διεθνές συνέδριο παθητικού σπιτιού στο Gaobeidian της Κίνας. Ο Monte Paulsen θα μας μιλήσει για το πώς η πόλη του Βανκούβερ ενθάρρυνε την ανάπτυξη εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών παθητικών και γιατί άλλες πόλεις είναι πιθανό να ακολουθήσουν.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα λειτουργεί και η έκθεση παθητικών συστημάτων στην οποία συμμετέχουν πάνω από 15 καταξιωμένες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας παθητικών συστημάτων. Στην έκθεση, όπου θα μπορεί κανείς να μάθει τα πάντα για το παθητικό κτήριο, θα παρουσιαστούν πολλά πιστοποιημένα συστήματα για παθητικά κτήρια, νέες ιδέες για συστήματα μηχανικού αερισμού και κουφώματα, νέα υλικά μόνωσης και πολλά άλλα.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων της ημερίδας (16.00-21.00) θα πραγματοποιηθεί πολυεργαστήριο χωρισμένο σε 3 διαφορετικά σκέλη (2+2+1 ώρες), το οποίο παρέχει εξειδικευμένη γνώση και τεχνογνωσία για μείζονα ζητήματα ως προς την κατασκευή παθητικών κτηρίων:

Air tightness Masterclass Workshop: Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου:

  • θα παρουσιαστεί η αναγκαιότητα της αεροστεγανότητας στο κτήριο.
  • θα γίνει αναφορά στα διεθνή πρότυπα ορισμού και ελέγχου αεροστεγανότητας.
  • θα παρουσιαστεί πως ορίζεται ο όγκος ελέγχου αεροστεγανότητας.

Οι συμμετέχοντες θα δουν ζωντανά:

  • πώς τοποθετείται αεροστεγανά ένα κούφωμα.
  • πώς εξασφαλίζονται στεγανά συστήματα σωληνώσεων.
  • πώς πραγματοποιείται ένα τεστ υποπίεσης κτηρίου.

HR Ventilation Masterclass Workshop: Πρακτικές, λάθη και ιδέες για τον σωστό σχεδιασμό και τη υλοποίηση συστημάτων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας. Υλικά και συστήματα που χρησιμοποιούνται. Λύσεις για τα υφιστάμενα κτήρια. Το εργαστήριο διεξάγεται με την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών του κλάδου.
Passive House Certification Workshop: Το πρώτο ελληνικό εργαστήριο για την διαδικασία πιστοποίησης παθητικών κτιρίων. Ο εξουσιοδοτημένος πιστοποιητής παθητικών κτηρίων και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΠΑΚ Στέφανος Παλλαντζάς παρουσιάζει τη μεθοδολογία και τα κριτήρια πιστοποίησης, την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής του φακέλου πιστοποίησης, το ελληνοποιημένο σύστημα πιστοποίησης.

Η παρακολούθηση του πολυεργαστηρίου μαζί με το συνέδριο είναι δωρεάν για τα μέλη του ΕΙΠΑΚ και 10 ευρώ για τους υπόλοιπους, χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

Η όλη εκδήλωση που διοργανώνεται από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ, τελεί υπό την αιγίδα του ΤΕΕ-ΤΚΜ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικών Κτιρίων. Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου και στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.eipak.org/passiexpo2019north

Εισιτήρια για τα εργαστήρια και το συνέδριο θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.eipak.org/passiexpo2019north/tickets

Το συνέδριο είναι όπως πάντοτε δωρεάν για τα μέλη του ΕΙΠΑΚ. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να γίνετε μέλη του Ινστιτούτου.
http://www.eipak.org/membership_form

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση