Ημερίδα για την καλλιέργεια της Αραχίδας, του «αράπικου φιστικιού»

Επιστημονική εσπερίδα με θέμα «Καλλιέργεια της Αραχίδας (Φιστικιού)» διοργανώνουν ο Προοδευτικός, Επιμορφωτικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμουδιάς Σερρών, το Παράρτημα Ανατ. Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών, στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου της Αμμουδιάς Σερρών, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στις 19:00.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, τόσο σε ολόκληρη την χώρα όσο και στην Π.Ε. Σερρών, συντελείται με αργούς ρυθμούς μια σιωπηλή αναδιάρθρωση των καλλιεργειών η οποία στρέφεται σε εντατικότερες καλλιέργειες που θα αποφέρουν καλύτερο εισόδημα στον παραγωγό. Μια από αυτές τις καλλιέργειες είναι και αυτή της Αραχίδας (το λεγόμενο αράπικο φιστίκι) που ευδοκιμεί και καλλιεργείται σε χωράφια της Αμμουδιάς Σερρών με πολύ καλά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια.

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, που διοργανώνει πλέον την καθιερωμένη γιορτή του φιστικιού στην Αμμουδιά Σερρών, ζήτησε να γίνει μια υποστηρικτική για τους αγρότες επιστημονική εκδήλωση για την καλλιέργεια της Αραχίδας. Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε τόσο το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας όσο και η ΔΑΟΚ της Π.Ε. Σερρών», προστίθεται στην ίδια ενημέρωση.

Πρόγραμμα

18:30 Προσέλευση συμμετεχόντων

18:45 Χαιρετισμοί

19:00-19:20 «Εχθροί και Ασθένειες της Αραχίδας», Ιωάννης Μυλωνόπουλος - Γεωπόνος Φυτοπαθολόγος Msc, του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΔΑΟΚ Σερρών.

19:20-19:40 «Εδαφικές Απαιτήσεις, Θρέψη και Λίπανση της Καλλιέργειας της Αραχίδας», Δρ. Πρόδρομος Σαράτσης - Γεωπόνος του τμήματος Φυτικής και Ζωικής παραγωγής, υπεύθυνος του εδαφολογικού εργαστηρίου της ΔΑΟΚ Σερρών.

19:40-20:00 «Σύσταση Ομάδων Παραγωγών - Νομικό πλαίσιο», Δημήτριος Παντελαίος - Γεωπόνος του τμήματος Φυτικής και Ζωικής παραγωγής της ΔΑΟΚ Σερρών.

20:00-20:20 Παρεμβάσεις εμπόρων αγροτικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην εμπορία του φιστικιού σχετικά με τις απαιτήσεις της αγοράς.

20:20-21:00 Ερωτήσεις - Συζήτηση

Η εκδήλωση αφορά όλους τους αγρότες, γεωτεχνικούς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ή τους ενδιαφέρει η καλλιέργεια της αραχίδας.

Είσοδος ελεύθερη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση