Ημερίδα Voria - Γραφάκος: Από παρίας της Ευρώπης στη διαχείριση αποβλήτων η χώρα πετυχαίνει όλους τους στόχους το 2030

Είναι εφικτός ο στόχος της ολοκλήρωσης του συνόλου των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι το 2030, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισής Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας στην ημερίδα της Voria.gr για την Κυκλική Οικονομία, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα ο κ. Γραφάκος υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων του ανατολικού τομέα αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος και να προκύψει ο ανάδοχος, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη ΜΕΑ δυτικού τομέα (δεύτερη φάση) και θα υπάρξει επίσης ως το τέλος του έτους ανάδοχος.

«Σε τέσσερα, τεσσεράμισι χρόνια και οι δυο μονάδες θα λειτουργούν και με τη ΜΕΑ Σερρών που ήδη λειτουργεί ολοκληρώνεται ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Από πλευράς υποδομών η Κεντρική Μακεδονία θα έχει καλύψει τις αναγκαίες υποδομές και θα έχει πετύχει τον στόχο ταφής του 10% μέχρι το 2030», τόνισε ο κ. Γραφάκος.

Στην ενότητα για τον σχεδιασμό και τα επόμενα βήματα της κυκλικής οικονομίας, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο πρώτη προτεραιότητα, όπως είπε είναι η πρόληψη και τα λιγότερα απόβλητα.

Στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων η χώρα έχει κάνει άλματα καθώς σήμερα λειτουργούν πλέον 12 και κατασκευάζονται άλλες 19 και μένουν μόλις τέσσερα έργα, επισήμανε. Η μονάδα των Σερρών ήδη έχει σπουδαία αποτελέσματα στη μείωση της ταφής απορριμμάτων.

Επίσης είπε ότι θα δημιουργηθούν βάσει του νέου νομοσχεδίου δύο Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στη Βόρεια Ελλάδα, μία στη Δυτική Μακεδονία και μία στην Ανατολική Μακεδονία.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι ως χώρα δεν τα πήγαμε καλά στην ανακύκλωση.

«Το νομοσχέδιο αυτό θα εξελιχθεί σε μεταρρύθμιση», υπογράμμισε και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο νέο σύστημα εγγυοδοσίας, το DRS, που φέρνει την ανταποδοτικότητα ως κίνητρο για την ανακύκλωση. Ώς το τέλος του 2025 το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να εφαρμοστεί στα πλαστικά και στο μέταλλο.

Επίσης ο ίδιος δήλωσε ότι από το τέλος ταφής πλέον σχεδιάζεται η χρηματοδότηση μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων για την παροχή υπηρεσιών. Στους δήμους άνω των 10.000 κατοίκων η χρηματοδότηση θα δοθεί για να λυθούν οι ανάγκες τους στη συλλογή αποβλήτων.

«Το 2026 θα αλλάξει συνολικά το τοπίο. Το 2019, όταν αναλάβαμε η ανακύκλωση αφορούσε ποσοστό κάτω του 20% των απορριμμάτων και τα υπόλοιπα πήγαιναν σε ταφή. Ήμασταν ουραγοί στην Ευρώπη και πρωταθλητές στην ταφή και στα πρόστιμα. Από τα 65 πρόστιμα για παράνομες χωματερές το 2019, σήμερα έχουμε 20 και το 2030 θα έχουμε πετύχει τόσο το στόχο μας για μείωση της ταφής στο 10%, όσο και τον μηδενισμό των προστίμων. Από παρίας της Ευρώπης θα μπούμε επιτέλους στον σκληρό πυρήνα της επίτευξης των στόχων της κυκλικής οικονομίας. Αργήσαμε στον σχεδιασμό στο παρελθόν και η ενεργειακή αξιοποίηση ήταν δυστυχώς για πολλά χρόνια ταμπού για τη χώρα. Ουσιαστικά η κυκλική οικονομία ήταν ταμπού. Με αυτά πλέον τελειώσαμε. Το 2030 θα έχουμε πετύχει όλους τους στόχους μας», σημείωσε ο κ. Γραφάκος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση