Ημερίδα Voria - Παπαηλιόπουλος (ΑΝΑΚΕΜ): Η ανακύκλωση είναι μονόδρομος - Η αξιοποίηση των μπάζων μπορεί να φτάσει και στο 100%

«Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά χρειαζόμαστε ακόμα πολλή δουλειά, να λύσουμε κάποια δομικά προβλήματα προκειμένου να προχωρήσουμε περαιτέρω» στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίαςτόνισε ο Ιωάννης Παπαηλιόπουλος, ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., μιλώντας στο πάνελ «Ο σχεδιασμός και τα επόμενα βήματα της κυκλικής οικονομίας» στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώνει σήμερα η Voria.gr στο Mediterranean Palace, στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Κυκλική Οικονομία: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Ο κ. Παπαηλιόπουλος έθεσε αρχικά το πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ (απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων), «από τη γέννηση δηλαδή του αποβλήτου μέχρι την τελική διάθεση», χαρακτηρίζοντας την ΑΝΑΚΕΜ ως τον «επιβλέποντα» στην όλη διαδικασία.

«Ξεκινήσαμε το 2012 με μία μονάδα και σήμερα έχουμε άνω των 200 μονάδων ανακύκλωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε νησιωτικές και σε ηπειρωτικές περιοχές» ανέφερε το ιδρυτικό μέλος της εταιρείας, τονίζοντας πως «αυτό δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα και ότι πάρα πολλοί άνθρωποι κατανόησαν τη σημασία της κυκλικής οικονομίας». Γνωστοποίησε δε πως από το 2012 έχουν εισέλθει για ανακύκλωση στις μονάδες της ΑΝΑΚΕΜ 16 εκατ. τόνοι. «Αν δεν πήγαιναν σε κατάλληλους αδειοδοτημένους χώρους, θα πήγαιναν στους ΧΑΔΑ» πρόσθεσε.

Μονόδρομος η ανακύκλωση

Ο κ. Παπαηλιόπουλος έθεσε σειρά σημαντικών ζητημάτων, που θα πρέπει να εστιάσει και να επιλύσει η χώρα στο μέλλον, για την αξιοποίηση των αδρανών υλικών. «Δυστυχώς σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να καλύψουμε μία τεράστια απόσταση» ανέφερε, εξηγώντας πως οι προδιαγραφές των υλικών αυτών για τη χρήση σε δημόσια ή ιδιωτικά έργα χαρακτηρίζονται από τη σύσταση του υλικού και όχι από τις ανάγκες που υπαγορεύει η χρήση του. «Δηλαδή μία αγροτική οδοποιία στη Χαλάστρα σε σχέση με την υπόβαση στο Flyover, οι προδιαγραφές είναι ακριβώς ίδιες, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα υλικά ανακύκλωσης να μην είναι για τις συγκεκριμένες προδιαγραφές αξιόπιστη. Στο εξωτερικό, όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν προδιαγραφές βάσει της χρήσης» σημείωσε και υπογράμμισε πως «πρέπει να κάνουμε βήματα σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να πετύχουμε υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης».

Όσον αφορά στο ποσοστό αξιοποίησης των αδρανών υλικών, το ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΚΕΜ ανέφερε ότι «ανάλογα με το είδος του υλικού έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιείται και 100%», δίνοντας ως παράδειγμα το οπλισμένο σκυρόδεμα και την άσφαλτο. «Σε πολύ μεγάλα έργα, στο Ελληνικό ας πούμε, το σύνολο των κατεδαφίσεων, που ήταν σκυρόδεμα, διαχειρίστηκε και παρήχθη το υλικό Ε4 το οποίο θα αξιοποιηθεί στο σύνολο της κατασκευής των υπόλοιπων υποδομών του Ελληνικού. Άρα υπάρχει δυνατότητα για 100% αξιοποίηση» είπε. Εξήγησε ωστόσο πως υλικά που προέρχονται για παράδειγμα από μικρές ανακαινίσεις είναι δυσκολότερο να ανακυκλωθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, το διακύβευμα για την αξιοποίηση των υλικών αυτών είναι η διαλογή στην πηγή, «κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα σε μεγάλο βαθμό να εφαρμόσουμε». «Όσο είναι διαλεγμένο το απόβλητο τόσο μπορεί να παράγει, να είναι πιο εύκολη η αξιοποίησή του, και να παράγει άριστης ποιότητας δευτερογενές υλικό» ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας πως «έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Κλείνοντας, το ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ έκρουσε το καμπανάκι, σημειώνοντας πως «η τάση στα αδρανή υλικά για τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια είναι ο δεκαπλασιασμός ή αν όχι μέχρι και 50 φορές πάνω οι τιμέςπου θα έχουν τα πρωτογενή υλικά σε όλο τον κόσμο». «Η μεγαλύτερη έλλειψη που υπάρχει σήμερα είναι στην άμμο. Ολόκληρα νησιά στην Ινδονησία έχουν εκσκαφεί και εξαφανιστεί από τον χάρτη. Αυτό ακόμα δεν έχει έρθει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ χώρο, πολύ ασβεστόλιθο, οπότε μπορεί να έχει λατομεία ανά πάσα στιγμή» ανέφερε ο κ. Παπαηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι υποχρέωσή μας να κοιτάξουμε όλες τις μεθόδους για την ανακύκλωση των προϊόντων αυτών, ώστε αύριο μεθαύριο αν ανέβουν αυτές οι τιμές να εξάγουμε αυτά τα υλικά προκειμένου να πάνε σε δραστηριότητες που είναι υποχρεωτικά από ασβεστόλιθο. Για όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να αξιοποιούμε τα δικά μας». Άρα, είπε κλείνοντας, «η ανακύκλωση είναι μονόδρομος».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση