ΗΠΑ: Έγκριση Τραμπ για υπεράκτιες γεωτρήσεις σε όλη τη χώρα

Η κυβέρνηση Τραμπ θα καταστήσει τις περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων του Ειρηνικού στα ανοιχτά της Καλιφόρνια, του Ατλαντικού στις βορειοανατολικές πολιτείες και τον ανατολικό Κόλπο του Μεξικού, διαθέσιμες για εξερεύνηση και εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, με στόχο την αναζωογόνηση της εγχώριας βιομηχανίας ενέργειας, σύμφωνα με τους New York Times.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την αναίρεση του σχεδίου γεώτρησης ανοικτής θάλασσας της κυβέρνησης Ομπάμα, το οποίο είχε ως στόχο να σταματήσει τις νέες άδειες εξόρυξης και εξερεύνησης στην Αρκτική και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτό το μέτρο, δήλωσε ο Τραμπ, «στερεί τη χώρα μας από πιθανές χιλιάδες δουλειές και δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο». Τώρα, το νέο μέτρο θα γίνει πραγματικότητα.

Το νέο πενταετές σχέδιο του Τραμπ θα δώσει το πράσινο φως σε 47 διαγωνισμούς για δικαιώματα γεώτρησης σε σχεδόν όλες τις ακτές των ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει 19 διαγωνισμούς για τα ανοικτά των ακτών της Αλάσκα, επτά στην περιοχή του Ειρηνικού, 12 στον Κόλπο του Μεξικού και εννέα στην περιοχή του Ατλαντικού. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό διαγωνισμών στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ράιαν Ζίνκε.

«Ξεκινάμε μια νέα πορεία ενεργειακής κυριαρχίας στην Αμερική, ιδιαίτερα στην ανοικτή θάλασσα. Θα γίνουμε η ισχυρότερη ενεργειακή υπερδύναμη», δήλωσε ο Ζίνκε.

Το μέτρο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους ηγέτες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. «Αυτά είναι τα εδάφη μας. Είναι ιδιοκτησία των φορολογουμένων και πρέπει να διατίθενται στη βιομηχανία», δήλωσε στους New York Times ο Τόμας Τζ. Πάιλ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ενεργειακής Συμμαχίας.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη χώρα αντιδρούν έντονα ενάντια στο έργο, όπως και πολλά μέλη της αντιπολίτευσης που ανησυχούν για την ασφάλεια των ακτών στις πολιτείες τους.

«Το σχέδιο αυτό δημιουργήθηκε βιαστικά, δεν έχει καμιά βάση στην επιστήμη, έχει λανθασμένη οικονομική λογική και αγνοεί κατάφωρα την κοινή γνώμη που αντιτίθεται έντονα στο άνοιγμα του Ατλαντικού Ωκεανού σε επικίνδυνες και περιττές υπεράκτιες γεωτρήσεις», δήλωσε η Κέιτ Άντλσον, διευθύντρια του παραρτήματος της Βιρτζίνια της μη κυβερνητικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Σιέρα Κλαμπ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση