ΗΠΑ: Η ασφάλεια σε περίπτωση τσουνάμι στα νέα πρότυπα δόμησης

Η ασφάλεια απέναντι στα τσουνάμι θα μελετηθεί στα νέα πρότυπα κατασκευής στις ΗΠΑ. Η Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών (ASCE) έχει αναπτύξει μία δική της έκδοση των προτύπων κατασκευής, γνωστή ως ASCE 7-16.

Είναι η πρώτη που περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο σχετικά με τους κινδύνους σχετικά με τα τσουνάμι, πέρα από τα γνωστά υπάρχοντα κεφάλαια (τόσο στους αμερικάνικους όσο και στους άλλους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς) για τους σεισμούς, τον άνεμο και τους κινδύνους πλημμυρών.

Τα πρότυπα αυτά βασίζονται εν μέρει στην εργασία που έγινε στο Hinsdale Εργαστήριο Έρευνας Κυμάτων του Hinsdale, σύμφωνα με τον Dan Cox του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, καθηγητή Πολιτικών Έργων στο Σώμα Μηχανικών, και έναν από τους περίπου 20 μηχανικούς στην υποεπιτροπή της ASCE.

Η υποεπιτροπή χρησιμοποίησε ως αφετηρία το έγγραφο που είχε εκδοθεί το 2008 από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης. Ήταν μια κατευθυντήρια γραμμή για το σχεδιασμό των δομών ώστε  να καταστεί δυνατή η κάθετη εκκένωση, όπως η αναρρίχηση σε υψηλότερο όροφο.

Ένα από τα βασικά σημεία της έρευνας είναι τα συντρίμμια. Δηλαδή το πώς μπορεί κτιστεί ένα κτίριο έτσι ώστε να μείνει στη θέση του σε περίπτωση που χτυπηθεί από συντρίμμια. Τα πρότυπα ASCE 7-16  είναι επαρκή για έξι χρόνια και θα αποτελέσουν μέρος του Διεθνούς Κώδικα Δόμησης.

Στις ΗΠΑ, είναι στο χέρι της κάθε πολιτείας να αποφασίσει αν θα υιοθετήσει τους νέους κώδικες στο σύνολό τους, ή όχι. Ο Cox σημειώνει ότι τα πρότυπα σχετικά με τα τσουνάμι θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μηχανικό σχεδιασμό και την κατασκευή δομών χαμηλότερων από πέντε ορόφους. Σε ψηλότερες κατασκευές θα υπερισχύσουν ισχυρότεροι κώδικες. Σαφώς θα πραγματοποιούνται και οι απαραίτητες ασκήσεις προετοιμασίας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση