ΗΠΑ: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν την πυρηνική ενέργεια για πρώτη φορά από το 1984

Η ανανεώσιμη ενέργεια ξεπέρασε την πυρηνική στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφορίας Ενέργειας (EIA). Η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν υπεύθυνες για την εντυπωσιακή αυτή επίδοση. Οι δύο πρώτες κατέγραψαν ρεκόρ παραγωγής αυτό το διάστημα, ενώ η υδροηλεκτρική παραγωγή αυξήθηκε μετά από έντονες βροχοπτώσεις στο δυτικό κομμάτι της χώρας.

Η άνοιξη του 2017 είναι η πρώτη φορά που οι ανανεώσιμες πηγές παρήγαγαν περισσότερη ενέργεια από την πυρηνική στις ΗΠΑ, από τον Ιούλιο του 1984. Σύμφωνα με την ΕΙΑ, ένας λόγος για αυτό είναι ότι οι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας συχνά υποβάλλονται σε συντήρηση όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερη, όπως την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Ωστόσο είναι γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές παράγουν όλο και περισσότερη ενέργεια στη χώρα.

Τον Μάρτιο, η υδροηλεκτρική ενέργεια παρήγαγε 30 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, σημειώνοντας ρεκόρ εξαετίας. Ρόλο σε αυτό έπαιξε η ανάκαμψη της πολιτείας της Καλιφόρνια από την εκτεταμένη περίοδο ξηρασίας που την ταλάνισε, με άνοδο των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων σε αυτό το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα οι όλο και περισσότερες αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις οδήγησαν στην παραγωγή ποσότητας-ρεκόρ καθαρής ενέργειας. Η μελέτη της υπηρεσίας αναφέρει ότι από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017, η αιολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 16%, ενώ η ηλιακή παραγωγή κατά 65%.

Ωστόσο, Η ΕΙΑ δεν αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Η πυρηνική ενέργεια πιθανότητα θα ξεπεράσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτό το καλοκαίρι και συνολικά το 2017. Η παραγωγή από την πυρηνική ενέργεια παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερή από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, παρά τον παροπλισμό κάποιων σταθμών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση