Η «πλαστική» ρύπανση στις θάλασσες

Οι θάλασσές μας αντιμετωπίζουν έναν αόρατο εχθρό που πρόσφατα ξεκινήσαμε να κατανοούμε: τα μικροπλαστικά – μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που απειλούν τη θαλάσσια ζωή, αλλά και τον άνθρωπο. Στη Μεσόγειο Θάλασσα μόνο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 250 δισεκατομμύρια θραύσματα μικροπλαστικών! 

Η συνολική παραγωγή των πλαστικών έχει αυξηθεί κάθετα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, και η πλειοψηφία των πλαστικών αυτών συνήθως καταλήγει άμεσα ή έμμεσα στη θάλασσα. Το πλαστικό αποτελεί 60-80% των θαλάσσιων απορριμμάτων, ενώ το 2012 εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν στους ωκεανούς περίπου 165 εκατομμύρια τόνοι. Όσο το πλαστικό είναι ορατό, ίσως και να μπορέσει να συλλεχθεί• όταν όμως είναι πλέον αθέατο και μη ανακτήσιμο, αποτελεί σοβαρή απειλή που κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές. Έως πρόσφατα, θεωρούσαμε ότι απαιτούνται αιώνες για τη διάσπαση των πλαστικών απορριμμάτων. Σύγχρονες έρευνες όμως έχουν δείξει ότι αυτό δεν ισχύει: Όταν ένα πλαστικό απορριφθεί στο περιβάλλον, σε διάστημα λίγων μηνών ή ετών (ανάλογα με τον τύπο πλαστικού) διασπάται σε μικρά κομμάτια και μικροσκοπικές ίνες.

 Η Ομάδα Έρευνας Μικροπλαστικών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος χρειάζεται τη βοήθειά σας, προκειμένου να επεκτείνει την έρευνα που υλοποιεί από το 2009 για να κατανοήσουμε την εξάπλωση των μικροπλαστικών στο περιβάλλον, και τις συνέπειες στην άγρια ζωή και την ανθρώπινη υγεία.

 Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε μία εκστρατεία χρηματοδότησης από το κοινό (Crowdfunding page) για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε νέα εργαστηριακά μηχανήματα. Αυτά θα μας επιτρέψουν να εκτιμήσουμε με λεπτομέρεια τους κινδύνους που επιφέρουν τα μικροπλαστικά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!