Η άναρχη τουριστική κίνηση η μεγαλύτερη απειλή για τις πολύτιμες αμμοθίνες στον Ποταμό Επανομής

Ημερίδα με τίτλο «Τα πολύτιμα αμμοθινικά οικοσυστήματα και η προστασία τους» διοργανώνει την Πέμπτη 6 Ιουλίου, στην Επανομή, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ. Στην ημερίδα θα συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα της παράκτιας ζώνης, αλλά και οι ευκαιρίες που αναδύονται από την λελογισμένη χρήση τους σε ένα πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας του ΟΦΥΠΕΚΑ με τις τοπικές κοινωνίες, τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους επισκέπτες-χρήστες. Επίσης, θα παρουσιαστούν τα διαχειριστικά μέτρα που υλοποιεί η Μονάδα Διαχείρισης για τη διατήρηση και αποκατάσταση του αμμοθινικού συστήματος Αλυκής Κίτρους και θα προταθούν τρόποι εφαρμογής τους στις προστατευόμενες περιοχές του υγροτόπου της Επανομής και της Λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου.

Τα αμμοθινικά οικοσυστήματα αποτελούν σημαντικά δομικά και λειτουργικά στοιχεία των παράκτιων προστατευόμενων περιοχών, τα οποία τα τελευταία σαράντα χρόνια έχουν υποβαθμιστεί ή καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό σε όλο το εύρος της Μεσογείου. Η τουριστική αξιοποίηση των ακτών, η ανεξέλεγκτη δόμηση, η κατασκευή δρόμων, αλλά και η επιδεινούμενη κλιματική κρίση οδηγούν στον περιορισμό ή την εξαφάνιση των περισσότερων αμμοθινικών συστημάτων και την ανεπανόρθωτη αλλοίωση του τοπίου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ακτογραμμής της Επανομής στον Ποταμό, που περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο και πολύ σημαντικό αμμοθινικό οικοσύστημα και την ίδια στιγμή αποτελεί μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, η μεγάλη τουριστική κίνηση, η οποία εξελίσσεται άναρχα, αποτελεί και τη μεγαλύτερη απειλή για την διατήρηση του οικοσυστήματος. Η κίνηση των τροχοφόρων επί των αμμοθινών καταστρέφει την πολύτιμη βλάστησή τους και προκαλεί θανάτους ζώων, όπως ο προστατευόμενος φρύνος Πηλοβάτης που κρύβεται μέσα στην άμμο στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, το οικοσύστημα κατακερματίζεται από δεκάδες δρόμους, παρότι η κίνηση τροχοφόρων εκτός οδικού δικτύου απαγορεύεται εκ του νόμου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, στο συγκρότημα Ακτή Ρετζίκα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση