Η «έκρηξη» της δασικής πυρκαγιάς στα Βίλια

Ακραία συμπεριφορά πυρός εμφάνισε χθες Τετάρτη η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή των Βιλίων, στη δυτική Αττική.

Σύμφωνα με τον κόμβο meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αιτία για αυτό αποτέλεσε η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία, σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη, οδήγησαν τελικά στη μεταβολή των διεργασιών που καθοδηγούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων.

Ειδικότερα, η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε (Δευτέρα και Τρίτη) καθοδηγούμενη από τον συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή (wind-driven πυρκαγιά). Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων και αστάθειας στην ατμόσφαιρα βοήθησε ώστε η πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη (ισχυρά ανοδικά ρεύματα εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης του αέρα από την καύση της καύσιμης ύλης), οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρείτη. Κατά τον τρόπο αυτόν, η αρχικά καθοδηγούμενη από τον άνεμο (wind-driven) πυρκαγιά κατέστη «αυτοκαθοδηγούμενη» (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και Μεσσηνία.

Πηγή: meteo.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση