Η αλιεία με ηλεκτρικούς παλμούς διχάζει την ΕΕ

Ομάδες που εκπροσωπούν αλιευτικούς στόλους μικρής κλίμακας σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναφέρει την απαγόρευση της αλιείας με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών, κάτι που θεωρούν καταστροφική μέθοδο.

Ωστόσο, άλλοι ζήτησαν να συνεχιστεί η τεχνική, λέγοντας ότι προκαλεί λιγότερες διαταραχές από μεθόδους όπως η τράτα στο βυθό του βυθού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι ηλεκτρικοί παλμοί χρησιμοποιούνται μερικές φορές από αλιευτικά σκάφη, μέσω συσκευών που συνδέονται με τα δίχτυα τους, για να στέλνουν ηλεκτρική ενέργεια στον πυθμένα όπου διαταράσσει τη θαλάσσια ζωή, με σκοπό να μετακινηθούν τα ψάρια στα δίχτυα.

Η μέθοδος έχει επιτραπεί στην Ευρώπη από το 2006 στη θάλασσα του Βορρά, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά την απαγόρευση σε όλο τον κόσμο που θεσπίστηκε το 1998 για περιβαλλοντικούς λόγους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στο Guardian ότι οι πλέον ενημερωμένες επιστημονικές συμβουλές έδειξαν ότι η ηλεκτρική σφυγμομόνωση ήταν ασφαλής και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες ζημιές στη θαλάσσια ζωή από εναλλακτικές μεθόδους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, δε, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, από το 2012 και το 2016, έδειξαν ότι η παλμική αλιεία θα μπορούσε να μειώσει τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, να προκαλέσει λιγότερες ζημιές στο θαλασσινό νερό από την τράτα και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το τελικό ψήφισμα αναμένεται στις 16 Ιανουαρίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση