Η Αλκίππη σκουπίζει καθημερινά 100 κιλά απορρίμματα και νεκρά φύκη από τον Θερμαϊκό (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Εδώ και λίγες ημέρες, το σκάφος «Αλκίππη», τέσσερις φορές την εβδομάδα, καθαρίζει επιφανειακά το παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης από επιπλέοντα σκουπίδια, κηλίδες και νεκρό φυτικό υλικό. Ως αποτέλεσμα, η αντιαισθητική εικόνα συσσώρευσης επιπλεόντων απορριμμάτων στο παραλιακό μέτωπο της πόλης έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα επιπλέοντα σκουπίδια διασπείρονται και καταλήγουν με τον άνεμο και τα θαλάσσια ρεύματα στις ακτές και στον πυθμένα του Θερμαϊκού Κόλπου, τα οφέλη από την παρουσία του σκάφους είναι αθροιστικά, αφού αποτρέπεται η αντίστοιχη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

Επί του παρόντος, η υπηρεσία καθαρισμού που προσφέρει το σκάφος τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στηρίζεται αποκλειστικά σε ενδιαφέρον και σχετική χορηγία της ΕΥΑΘ. Αυτήν την περίοδο συλλέγονται ημερησίως ακόμη και 100 κιλά σκουπίδια, αναφέρει στη Greenagenda.gr ο εκπρόσωπος της North Aegean Slops, Ηλίας Ορφανίδης.

Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του σκάφους, ο επιφανειακός καθαρισμός βασίζεται εδώ και χρόνια μόνο σε χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών, με το ΥΜΑΘ να προσπαθεί περιστασιακά για την εξεύρεση πόρων και χορηγών για συνέχιση του έργου του.

Οι μελέτες, οι αναλύσεις και οι κατά καιρούς εξαγγελίες έργων έχουν τον δικό τους επιστημονικό ρόλο, αλλά καμιά τους δεν προσφέρει το αναγκαίο αυτονόητο, δηλαδή την πρόληψη και συνάμα αντιμετώπιση της ρύπανσης, όπως κάνει το συγκεκριμένο σκάφος.

«Από την έναρξη της εν λόγω υπηρεσίας το 2007, κοινός στόχος αλλά και ευθύνη όλων των εμπλεκομένων φορέων ήταν η θέση σε εφαρμογή μιας καινοτόμας περιβαλλοντικά δράσης με απτά, άμεσα και πολλαπλά οφέλη για το παράκτιο και αισθητικό περιβάλλον της περιοχής μας. Δεδομένου, λοιπόν, των πολλαπλασιαστικών οφελών από τη συγκεκριμένη δράση του αντιρρυπαντικού σκάφους, θεωρούμε σκόπιμη τη στήριξή της από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι λοιποί παράλιοι δήμοι, ώστε να επιτευχθεί ακόμη και καθημερινή λειτουργία του. Η προοπτική αυτή όχι μόνο θα αποτυπώσει έμπρακτα το οικολογικό ενδιαφέρον των φορέων, αλλά θα ενισχύσει και το κοινωνικό προφίλ τους, αναγνωρίζοντας τις ηγετικές ικανότητες των διοικούντων τους», σημειώνει ο κ. Ορφανίδης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση