Η ανάπτυξη των φωτοβολταικων στην Ελλαδα

Conergy φωτοβολταικο πάρκο στη Δράμα

Πεντακόσια μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας αναμένει ετησίως ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών ότι θα εγκατασταθούν στη χώρα μας από φέτος ως το 2016, ποσότητα η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά με την κατάλληλη στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας.

Η  greenagenda    με την μορφή ερωτοαπαντησεων   σας  δίνει τη δυνατότητα  να γνωρίσετε περισσότερο   την αγορά των φωτοβολταικων.  Η   conergy hellas  με την πολύχρονη εμπειρία της  στην  Ελλάδα  φωτίζει   τις δικές σας  απορίες.

Ποιος είναι ο ενημερωμένος επενδυτής;

Στις μέρες μας ο υποψήφιος επενδυτής μπορεί να έχει πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών σχετικά με τις φωτοβολταϊκές επενδύσεις, την τεχνολογία και τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας. Έχουν δημιουργηθεί αρκετές πηγές ενημέρωσης για σχετικά θέματα όπως εξειδικευμένα περιοδικά, άρθρα και ένθετα σε εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης ύλης ή ενημερωτικές ιστοσελίδες. Όπως συμβαίνει με κάθε είδος επένδυσης, είναι σημαντικό ο ενδιαφερόμενος να κάνει εκτενή και λεπτομερή έρευνα πριν πάρει την απόφαση υλοποίησης της φωτοβολταϊκής επένδυσης. Θα πρέπει να φροντίσει να ενημερωθεί για τις νέες τεχνολογίες στο χώρο των ΑΠΕ, για τις εγγυήσεις τόσο των προϊόντων όσο και της απόδοσης του συστήματος, για τις απαιτούμενες διαδικασίες από την έναρξη μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, για ευκαιρίες χρηματοδότησης κλπ. Οι εταιρείες φωτοβολταϊκών θα μπορέσουν να τον καθοδηγήσουν και να τον ενημερώσουν για όλα όσα απαιτούνται για μια τέτοια επένδυση, καλό θα είναι όμως και ο επενδυτής από την πλευρά του να κάνει και τη δική του έρευνα προκειμένου να σχηματίσει μια αντικειμενική και ξεκάθαρη εικόνα για την επένδυση που προτίθεται να πραγματοποιήσει.

  Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο υποψήφιος επενδυτής;

Ένα πρώτο βήμα είναι ο έλεγχος της καταλληλότητας του χώρου τόσο από τεχνική άποψη όσο και από πλευράς δυνατότητας αδειοδότησης. Θα πρέπει αρχικά, λοιπόν, να συνταχθεί το κατάλληλο τοπογραφικό σχέδιο όπου θα φαίνεται με ακρίβεια η θέση, ένα οδοιπορικό, η αποτύπωση των γύρω κτισμάτων/οικοπέδων, το δίκτυο της ΔΕΗ, ο προσανατολισμός κτλ. Επόμενο βήμα αποτελεί η σύσταση εταιρείας οποιασδήποτε νομικής μορφής, στο καταστατικό της οποίας θα πρέπει να αναφέρεται σαν σκοπός μεταξύ άλλων και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.

Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει μια ενδελεχή έρευνα αγοράς των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά συστήματα προκειμένου να καταλήξει σε αυτή που καλύπτει καλύτερα τις δικές του ανάγκες και θα μπορέσει να τον βοηθήσει στην ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου.

Ακολουθεί η εκπόνηση του ηλεκτρολογικού σχεδίου, της τεχνικής μελέτης και της σχετικής αίτησης για προσφορά σύνδεσης από την τοπική ΔΕΗ. Για την ολοκλήρωση αυτού του βήματος θα χρειαστεί ένας αδειούχος μηχανικός ή τεχνική εταιρεία προκειμένου να υπογράψει τα σχέδια. Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θα πρέπει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της επένδυσης, δηλαδή να αποφασίσει τον τρόπο και τη δυνατότητα χρηματοδότησης όλης της πορείας του έργου, να διαπραγματευτεί με τράπεζες, αν χρειάζεται κλπ.

Στη συνέχεια (αφού έχει γίνει το τοπογραφικό σχέδιο) θα πρέπει να αξιολογηθούν ορισμένες παράμετροι που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή αλλά και το συνολικό κόστος της εγκατάστασης. Οι παράμετροι αυτές αφορούν στο έδαφος και το γύρω περιβάλλον (κλίση, προσανατολισμός, ανωμαλίες εδάφους, μικροκλίμα περιοχής κλπ) αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη δυνατότητα σύνδεσης με τη ΔΕΗ (απόσταση δικτύου χαμηλής / μέσης τάσης από το οικόπεδο, κατανομή φορτίων στην περιοχή κλπ).

Στη συνέχεια, η εταιρεία την οποία έχει επιλέξει ο επενδυτής θα κάνει την μελέτη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εγκατάστασης. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα πραγματοποιηθεί η σύνδεση του συστήματος με το δίκτυο της ΔΕΗ.

 Ποια είναι η διαδικασία από την αρχή έως το τέλος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε στέγη;

Η διαδικασία αδειοδότησης για τις Φ/Β εγκαταστάσεις σε κτίρια διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την ισχύ του έργου. Διακρίνονται τα οικιακά συστήματα επί στεγών που η ισχύς τους περιορίζεται στα 10kWp, που είναι πολύ εύκολα και γρήγορα στην υλοποίηση και με ελκυστικότερα οικονομικά κίνητρα βάσει της παρούσας νομοθεσίας και τα μεγαλύτερα των 10kWp που μπορούν να εγκατασταθούν σε συμβατικά (οικιακά/επιχειρήσεωνν) και βιομηχανικά κτίρια.

Όσον αφορά στις οικιακές εγκαταστάσεις σε κτίρια μέχρι την ισχύ των 10kWp ακολουθούνται τα κάτωθι βήματα:

Αρχικά ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εξετάσει αν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις όπως η ύπαρξη συνδεδεμένου μετρητή της ΔΕΗ και η κάλυψη μέρους των αναγκών ζεστού νερού από ΑΠΕ, όπως ηλιακό θερμοσίφωνα, βιομάζα ή γεωθερμία. Ακόμη θα πρέπει να βεβαιωθεί πως υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για τη σωστή τοποθέτηση των Φ/Β γεννητριών. Για να έχει ωστόσο ένας οικιακός καταναλωτής τη δυνατότητα να εγκαταστήσει ένα σύστημα στη στέγη του θα πρέπει να διαθέτει κυριότητα στο χώρο που θα εγκατασταθεί το σύστημα αυτό.

Στην περίπτωση που το σύστημα πρόκειται να τοποθετηθεί σε πολυκατοικία, θα πρέπει να υπάρχει σχετική απόφαση της συνέλευσης των ιδιοκτητών. Κατά τ’ άλλα η εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών δεν απαιτεί καμία άδεια με εξαίρεση διατηρητέα κτίρια και οικισμούς όπου απαιτείται η έγκριση Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).

Ακολουθεί η απαραίτητη έρευνα αγοράς. Ο επενδυτής θα πρέπει να αναζητήσει εταιρεία προμήθειας εξοπλισμού και εγκαταστάτη, να αποφασίσει για το σύστημα που θα επιλέξει και τον τρόπο εγκατάστασης.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της εταιρείας την οποία έχει επιλέξει θα προχωρήσει στην κατάρτιση τεχνικής μελέτης και αίτησης στον πάροχο Η/Ε για προσφορά σύνδεσης. Σε αυτό το βήμα, ο ενδιαφερόμενος θα μάθει το κόστος για το νέο μετρητή καθώς και το κόστος της σύνδεσης.

Επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη στον πάροχο Η/Ε για την υπογραφή της 25ετούς σύμβασης πώλησης και την πραγματοποίηση των εργασιών σύνδεσης στο δίκτυο.

Ακολουθεί η υπογραφή της σύμβασης πώλησης στην τοπική υπηρεσία του παρόχου Η/Ε, η ενεργοποίηση της σύνδεσης και τέλος η υλοποίηση του έργου.

 Στην περίπτωση φωτοβολταικου πάρκου;

Για εγκαταστάσεις ισχύος μέχρι 1MW σε οικόπεδα και αγροτεμάχια, αρχικά απαιτείται αίτηση στην Περιφέρεια για την απόκτηση βεβαίωσης απαλλαγής από Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για προστατευόμενες περιοχές. Στη συνέχεια χρειάζεται έγκριση από την Πολεοδομία για την πραγματοποίηση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Επόμενο βήμα είναι η αίτηση στο τοπικό (για εγκαταστάσεις μικρότερες των 100kW) ή περιφερειακό (για εγκαταστάσεις μεγαλύτερες των 100kW) γραφείο της ΔΕΗ για προσφορά των όρων σύνδεσης. Ακολουθεί η σύμβαση αγοραπωλησίας και η εγκατάσταση του Φ/Β συστήματος από την εταιρεία στην οποία έχει καταλήξει ο επενδυτής μετά από έρευνα αγοράς. Για εγκαταστάσεις ισχύος μέχρι 500kW δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση εφόσον το γήπεδο στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση δεν είναι περιοχή “Natura”, είναι σε παράκτια ζώνη (με όριο τα 100m από οριογραμμή αιγιαλού) και για γήπεδα για τα οποία έχει εκδοθεί ήδη άδεια παραγωγής ή απόφαση ΕΠΟ ή Προσφορά σύνδεσης Φ/Β συστήματος και η συνολική ισχύς των έργων υπερβαίνει τα 500kW.

Στην περίπτωση Φ/Β πάρκου ισχύος μεγαλύτερης του 1MW απαιτείται αρχικά αίτηση στη ΡΑΕ για έκδοση Άδειας Παραγωγής. Στη συνέχεια χρειάζεται αίτηση στην Περιφέρεια για έκδοση Άδειας Εγκατάστασης η οποία περιλαμβάνει και Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Ακολουθεί επίσκεψη στην Πολεοδομία για την απόκτηση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Με τη σειρά του ο ΔΕΣΜΗΕ προχωρά στην προσφορά των όρων σύνδεσης, υπογράφεται η σύμβαση αγοραπωλησίας με τον ΔΕΣΜΗΕ και ακολουθεί η υλοποίηση της εγκατάστασης. Τέλος, ο επενδυτής κάνει αίτηση στην Περιφέρεια για την έκδοση Άδειας Λειτουργίας του Φ/Β πάρκου.

Ποιους προσανατολισμούς πρέπει να έχει το φωτοβολταϊκό σύστημα;

Προκειμένου να επιτευχθεί μεγιστοποίηση της ενεργειακής παραγωγικότητας των Φ/Β γεννητριών είναι απαραίτητη η βέλτιστη εκμετάλλευση της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας. Καθώς η πορεία του ήλιου αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας αλλά και την ημέρα του έτους, το ιδανικό θα ήταν κάθε Φ/Β γεννήτρια να μπορεί να περιστρέφεται για να ακολουθεί την τροχιά του ήλιου και να είναι συνεχώς κάθετη στην κατεύθυνση της ακτινοβολίας. Όμως η πολυπλοκότητα και το μεγάλο βάρος ενός τέτοιου μηχανισμού καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή του σε κτιριακά συστήματα αλλά και ιδιαίτερα δαπανηρή για εγκαταστάσεις σε ανοικτές εκτάσεις. Έτσι, επιλέγεται συνήθως σταθερός προσανατολισμός των Φ/Β γεννητριών ώστε να επιτυγχάνεται μέση ετήσια γωνία πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας όσο το δυνατόν πιο κοντά στις 90o. Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, εφαρμόζεται Νότιος προσανατολισμός και κλίση περίπου 25ο -30ο.

 Ποια είναι η ταλαιπωρία που αντιμετωπίζει ο υποψήφιος επενδυτής;

Η ταλαιπωρία για τον υποψήφιο επενδυτή έγκειται κυρίως στην ύπαρξη αρκετών γραφειοκρατικών βημάτων προκειμένου να συγκεντρωθούν όλες οι απαραίτητες αιτήσεις και εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς και να αρχίσουν οι εργασίες υλοποίησης του έργου.  Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η αδειοδοτική διαδικασία από την Πολιτεία έχει βελτιωθεί και επιταχυνθεί σημαντικά διευκολύνοντας κατά πολύ την υλοποίηση Φ/Β εγκαταστάσεων. Σήμερα εντονότερο είναι το πρόβλημα χρηματοδότησης των Φ/Β επενδύσεων αλλά και των καθυστερήσεων στην προσφορά όρων σύνδεσης από τον αρμόδιο φορέα. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτρέπει τους ξένους επενδυτές και απομακρύνει τις τράπεζες από το εξωτερικό να χρηματοδοτήσουν έργα στις Α.Π.Ε. στην Ελλάδα.

 Ποιο είναι το κέρδος με παραδείγματα;

Τα έσοδα εξαρτώνται από την ενέργεια που παράγει το εκάστοτε φωτοβολταϊκό σύστημα. Η παραγόμενη ενέργεια καταγράφεται από το μετρητή του παρόχου Η/Ε, η οποία είναι υποχρεωμένη να την αγοράσει πληρώνοντας 49,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,495€/kWh). Εάν λοιπόν, η παραγωγή ενός Φ/Β συστήματος στη διάρκεια ενός μήνα είναι 100 κιλοβατώρες, τότε ο ιδιοκτήτης του συστήματος θα εισπράξει από τον πάροχο Η/Ε 49,5€.

Συνεπώς, ανάλογα με την ενέργεια που παράγει η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση έχουμε και τα αντίστοιχα έσοδα σε ευρώ πολλαπλασιάζοντας τις παραγόμενες κιλοβατώρες με την τιμή αγοράς.

 Ο κόσμος εισπράττει το όφελος;

Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη των φωτοβολταϊκών συστημάτων γίνονται όλο και περισσότερο αντιληπτά από τους καταναλωτές, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην αυξανόμενη ζήτησή τους στη χώρα μας.

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει το ενδιαφέρον περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων καταναλωτών για την προέλευση της ενέργειας που χρησιμοποιούν και το αντίκτυπο που έχει αυτή για τον πλανήτη μας. Στις απελευθερωμένες ενεργειακές αγορές, κριτήριο επιλογής ηλεκτρικής ενέργειας δεν αποτελεί πλέον μόνο το κόστος, αλλά και η ποιότητα και ο «πράσινος» χαρακτήρας της πηγής.

Όσον αφορά στο οικονομικό όφελος από μια τέτοια επένδυση, αυτό φαίνεται από την αυξανόμενη ζήτηση ιδιωτών αλλά και εταιρειών για υλοποίηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, με στόχο είτε να ανεξαρτητοποιηθούν από τη ΔΕΗ είτε να απολαύσουν τις οικονομικές απολαβές από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας.

Δυστυχώς όμως, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον τομέα των φωτοβολταϊκών. Χαρακτηριστικές είναι οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην πληρωμή των παραγωγών ενέργειας, γεγονός που δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση ανελαστικών τοκοχρεωλυτικών υποχρεώσεων των παραγωγών αλλά και την απόδοση του 13% ΦΠΑ επί των τιμολογίων που ναι μεν έχουν εκδοθεί αλλά δεν έχουν εισπραχθεί από τους παραγωγούς.

Γιατί πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί την ενέργεια του ήλιου;

Η ηλιακή ενέργεια είναι ανεξάντλητη ενεργειακή πηγή και συνάμα βιώσιμη καθώς η τεχνολογία (φωτοβολταϊκά) που χρησιμοποιείται για την εκμετάλλευσή της είναι φιλική προς τον περιβάλλον. Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από ένα Φ/Β σύστημα, και άρα όχι από συμβατικά καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης 1,1 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (με βάση το σημερινό ενεργειακό μείγμα στην Ελλάδα και τις μέσες απώλειες του δικτύου). Ταυτόχρονα συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (αιωρούμενα μικροσωματίδια, οξείδια αζώτου, ενώσεις θείου κτλ). Κατ’ αυτόν τον τρόπο η χρήση ηλιακής ενέργειας συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου αλλά και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης γενικότερα προστατεύοντας τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία μας.

Τα Φ/Β συστήματα μπορούν να λειτουργήσουν άριστα είτε ως αυτόνομα συστήματα, είτε ως αυτόνομα υβριδικά συστήματα όταν συνδυάζονται με άλλες πηγές ενέργειας (συμβατικές ή ανανεώσιμες) και συσσωρευτές για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Επιπλέον, μπορούν να διασυνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης (διασυνδεδεμένο σύστημα), καταργώντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη για εφεδρεία και δίνοντας επιπλέον τη δυνατότητα στο χρήστη να πουλήσει την παραγόμενη ενέργεια στον διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου απολαμβάνοντας οικονομικά οφέλη.

Πηγή : Conergy Hellas

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!