Η ανακύκλωση στις Σέρρες

Περίπου το  60% των Σερραίων  συμμετέχει στην ανακύκλωση. Σε αυτήν την διαπίστωση  έχουν καταλήξει  οι υπεύθυνοι της μονάδας εναλλακτικής διαχείρισης  στερεών αποβλήτων   που έχει αναλάβει εδώ και τρία χρόνια το σημαντικό αυτό έργο.

 Οι μπλε κάδοι απορριμμάτων  κάθε χρόνο γεμίζουν ολοένα και περισσότερο κάτι που φανερώνει  ότι η ανακύκλωση  σε ολόκληρο τον νομό έχει γίνει μια καθημερινή συνήθεια. Η  υπεύθυνη της μονάδας  Θεανώ Νιζάμη  μιλώντας στην greenagenda  επεσήμανε ότι «από τους επτά δήμους  οι Σέρρες έχουν  το μεγαλύτερο  ποσοστό,  καθημερινά δυο ακόμη τρία απορριμματοφόρα αδειάζουν   ανακυκλώσιμα υλικά στις εγκαταστάσεις μας.  Ακολουθουν τρεις φορές την εβδομάδα οι δήμοι Εμμανουηλ Παππά και Σιντικής . Δυο φορές την εβδομάδα από την Ηρακλεια και την Αμφίπολη».

 Τα υλικά   σε ποσοστό 75% είναι ανακυκλώσιμα  γεγονός  που φανερώνει  την ποιότητα της   ανακύκλωσης υπογράμμισε η κ. Νιζάμη

 Την περίοδο  2011  ανακυκλωθήκαν τα παρακάτω υλικά : 

Χαρτί/Χαρτονι                                            2. 231 τόνοι
Ανάμικτο Χαρτί(κόλλες Α4 ,φωτοτυπίες κλπ)                  1. 580 τόνοι
 Φιλμ PE                                                                   251 τόνοι
 PET                                                                          211 τόνοι
 Γυαλί                                                                      194  τόνοι

 

 Η μονάδα εδρεύει στο Νέο Σούλι και    ανακυκλώνει  Σίδηρο, μέταλλο, χαρτί, ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές.

                                                            

 Οφέλη 

Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας  και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η ανακύκλωση μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα  ανακυκλώσιμα υλικά, αποκαλούμενα επίσης "recyclables" ή "recyclates", μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών.  Περιλαμβάνουν το γυαλί , το χαρτί , το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός  και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι  ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!