Η Αντίπαρος ανακυκλώνει χιλιάδες κουτιά αλουμινίου και ανταποδίδει στην κοινωνία (φωτο+video)

του Νίκου Αβουκάτου

Η Αντίπαρος συμβάλλει στη μείωση του όγκου των αποβλήτων και δείχνει τον δρόμο προς την κυκλική οικονομία με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου (Antiparos CAN Recycle), στα πρότυπα του Deposit Return System (DRS). Στο νησί των Κυκλάδων εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες ένας καινοτόμος -και εξ ολοκλήρου φτιαγμένος από αλουμίνιο- σταθμός ανακύκλωσης για κουτιά αλουμινίου, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Kάθε Kουτί Mετράει».

Κάτοικοι και επισκέπτες της Αντιπάρου ανακυκλώνουν τα κουτάκια στον Σταθμό Ανακύκλωσης που λειτουργεί έξω από το δημοτικό σχολείο και διαθέτει δύο μηχανήματα DRS. Σε διάστημα μιας εβδομάδας οι πολίτες εναπόθεσαν περίπου 500 τεμάχια. Η πράξη τους αυτή έχει ανταποδοτικό όφελος. Τα έσοδα από την ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου θα δοθούν για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του σχολείου Αντιπάρου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Τοπικής Ανάπτυξης Αρτέμη Τριαντάφυλλο, «μονόδρομος είναι να κινηθούμε προς την ανακύκλωση. Στο νησί μας είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Με τη λειτουργία του σταθμού στέλνουμε το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με δημιουργικό τρόπο, ενώ αποτελεί ιδανικό photo point για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού».

Η τέχνη της ανακύκλωσης σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον

Tο Antiparos CAN Recycle είναι ένα λειτουργικό σημείο ανακύκλωσης εμπνευσμένο από την κυκλαδική αρχιτεκτονική. Περισσότερες από 20 επιχειρήσεις του νησιού έχουν ήδη εγγραφεί στο πρόγραμμα, προσφέροντας δώρα ή εκπτώσεις που οι τυχεροί συμμετέχοντες μπορούν να εξαργυρώνουν, σκανάροντας το QR code που θα εμφανιστεί στην οθόνη τους.

Το έργο σχεδίασε το βραβευμένο design studio Studiolav, εστιάζοντας σε τρία βασικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων: τις καμάρες, τα σκαλοπάτια και τους ανεμόμυλους. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν τα κύρια σημεία αναφοράς, τα οποία επιτρέπουν στο πρωτοποριακό αυτό έργο να εναρμονιστεί με το περιβάλλον αλλά και να αποτελεί σημείο έλξης για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους του νησιού. «Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο, θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα του πώς μια οργανωμένη και συλλογική προσπάθεια ανακύκλωσης μπορεί να μετουσιωθεί σε κάτι νέο», αναφέρουν οι σχεδιαστές της εγκατάστασης, Λουκάς Αγγέλου και Βάσω Ασφή.

«Από τα τέλη του 2023, όταν τα μηχανήματα εγκαταστάθηκαν δοκιμαστικά στο νησί, έχουν ανακυκλωθεί πάνω από 15.000 κουτάκια. Αυτό καταδεικνύει την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων. Το Antiparos CAN Recycle ενσωματώνει την τέχνη με την ανακύκλωση και την κάνει πιο οικεία. Εξάλλου, ο κύκλος ζωής του αλουμινίου είναι μια μορφή τέχνης, αφού μετατρέπει τα υλικά σε κάτι νέο και τους δίνει καινούρια ζωή, ξανά και ξανά», λέει η Ειρήνη Τοπουζίδου, υπεύθυνη του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει στην Ελλάδα.

Κάθε φορά που θα ανακυκλώνουν ένα κουτάκι, οι πολίτες θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για το σύνολο των κουτιών που έχει ανακυκλωθεί στο νησί, αλλά και τις αντίστοιχες εκπομπές CO2 που εξοικονομήθηκαν. Ταυτόχρονα, το σύστημα αναγνωρίζει το barcode, το μέγεθος, το βάρος αλλά και το υλικό, παρέχοντας πλήρη καταγραφή και αναλυτικά δεδομένα για τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται.

Όλα τα κουτιά αλουμινίου που συλλέγονται μέσω του πιλοτικού συστήματος θα μεταφέρονται στην ελληνική βιομηχανία αλουμινίου για να ανακυκλωθούν με βάση τα διεθνή πρότυπα, διασφαλίζοντας μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, περιορισμένα απόβλητα και χαμηλότερες ατμοσφαιρικές εκπομπές.

Στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό πεζόδρομο του νησιού, κάτοικοι και επισκέπτες ενημερώθηκαν για τα οφέλη της ανακύκλωσης και εγκαινίασαν τον νέο σταθμό, ανακυκλώνοντας τα κουτάκια τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κληρώθηκαν βιώσιμα δώρα, ανάμεσα στα οποία και ένα ποδήλατο RICICLETTA®, κατασκευασμένο από 800 κουτάκια αλουμινίου.

Λίγα λόγια για το Κάθε Κουτί Μετράει

Το «Κάθε Κουτί Μετράει» έχει παρουσία σε 18 χώρες στην Ευρώπη, καθώς και στη Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Η.Π.Α. Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους και οργανισμούς να κάνουν τη διαφορά ανακυκλώνοντας τα κουτιά αλουμινίου που χρησιμοποιούν εκτός σπιτιού, στον χώρο εργασίας, στο σχολείο, σε αθλητικές εκδηλώσεις και σε φεστιβάλ, γιατί κάθε κουτί ανακυκλώνεται αμέτρητες φορές, εξοικονομώντας 95% ενέργεια σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση