Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και σημαντικές αλλαγές στη θερμοκρασία προβλέπονται μεταξύ αλλων τα επόμενα χρόνια στη Μεσόγειο
Η Green Agenda έχει την τιμή να φιλοξενεί τον ακαδημαϊκό Χρηστο Ζερεφο . Απευθυνόμενοι σε έναν άνθρωπο που είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας του ζητήσαμε να μάθουμε για τις κλιματικές αλλαγές στη Μεσόγειο αλλά και για την απειλή τσουναμι στην ευρύτερη περιοχή .
---- Ποιες είναι οι αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας
Η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να αυξηθεί σε περιοχές σταθερές σεισμολογικά με 1-2 χιλιοστά το χρόνο.
---Ποια είναι τα σενάρια για τις αλλαγές στη θερμοκρασία για τα επόμενα 100 χρόνια
Η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί στη χώρα μας μέχρι το 2050 κατά περίπου 2 βαθμούς και μετά το 2050 επιπλέον 1,5 βαθμό, δηλαδή συνολικά 3,5 βαθμούς.
----Υπάρχει απειλή για τσουναμι στην Ανατολική Μεσόγειο?
Απειλή για τσουνάμι στη Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει πάντοτε αλλά κανείς δεν μπορεί να πει αν θα συμβεί μέσα σε δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια.
---- Ψυχρές ημέρες ζεστά κύματα - καύσωνες και εποχές ξηρασίας
Οι ακραίες καιρικές καταστάσεις αναμένεται ότι θα αυξηθούν, όπως προκύπτει και από πρόσφατες μελέτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι για όλα φταίει μόνο ο άνθρωπος. Οι συνέργιες της φύσης με την ανθρωπογενή παρέμβαση μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες.
---- Οι ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιρού του 2003 θα επαναληφθούν?
Οι ακραίες θερμοκρασίες του 2003 αναμένεται ότι θα επαναληφθούν με συχνότητα μεγαλύτερη από το παρελθόν. Δηλαδή ενώ θα περιμέναμε να συμβούν μετά από 50-60 χρόνια μπορεί να επαναληφθούν μετά από 2 ή 3 δεκαετίες.
Πριν από δυο μήνες η δράση του British Council, το «Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής» κορυφώθηκε στη Θεσσαλονίκη με μια σημαντική εκδήλωση Ομιλιών για το Περιβάλλον (Green Talks), με τίτλο«Κλιματική Αλλαγή και οι φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές», στις 22 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκινητο)
Συμπεράσματα
Κατά τον περασμένο αιώνα 1901 - 2000 o οι θερμοκρασίες αέρα στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν όλο και πιο ζεστές , σε σύγκριση με μακροπρόθεσμες κλιματολογικές έρευνες . Μάλιστα τις δυο τελευταίες δεκαετίες καταγράφηκαν το θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων 500 χρόνων.
Η μακρύτερη σειρά βροχόπτωσης στην Ελλάδα γενικά παρουσιάζει αρνητικές τάσεις κατά τα τελευταία εκατό χρόνια περίπου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι στη Δυτική Ελλάδα η μεταβλητότητα της βροχόπτωσης είναι σημαντική Ενός συνόλου από μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν αρνητικές τάσεις