Η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει κακό στην υγεία των νεφρών

Επιβαρυντική για την υγεία των νεφρών αποδεικνύεται η ατμοσφαρική ρύπανση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Society of Nephrology.

«Ακόμα και επίπεδα ρύπανσης κάτω από το όριο ασφαλείας που ορίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ήταν επιβαρυντικά για τους νεφρούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν τελικά δεν υπάρχουν ασφαλή όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης», σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ζιγιάντ Αλ-Αλί, διευθυντής Κλινικής Επιδημιολογίας στο Σύστημα Υγείας Βετεράνων του Σεντ Λούις.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 2,5 εκατομμύρια βετεράνους του αμερικανικού στρατού που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για σχεδόν 8,5 χρόνια.

Ανακάλυψαν ότι όσο αυξανόταν η έκθεση στα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας, τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος κακής νεφρικής λειτουργίας, νεφρικής νόσου και ανεπάρκειας.

Η μικροσωματιδιακή ρύπανση, σύμφωνα με το In.gr, αναφέρεται στο περίπλοκο μιγμα μικροσωματιδίων, όπως η σκόνη, ο καπνός, η αιθάλη και τα σταγονίδια που εμπεριέχει ο αέρας, το οποίο είναι ήδη τεκμηριωμένο ότι επηρεάζει την καρδιά και τους πνεύμονες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σχεδόν 45.000 νέες περιπτώσεις χρόνια νεφρικής νόσου και σχεδόν πάνω από 24.000 νέες περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας, σχετίζονται με τη μικροσωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση, που υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας.

«Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει μια ακόμη ισχυρότερη σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και νεφρικής βλάβης στη νότια Καλιφόρνια και άλλες μεγάλες περιοχές των μεσοδυτικών, βορειοανατολικών και νότιων περιοχών των ΗΠΑ», σχολιάζει ο Δρ Αλ-Αλι.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα στοιχεία εξηγούν εν μέρει τη μεγάλη διακύμανση στην συχνότητα της νεφρικής νόσου, παγκοσμίως.

Να σημειωθεί τέλος ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση