Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 6,5 εκατ. ανθρώπους ετησίως

Περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο συνδέονται άμεσα με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μάλιστα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις προσεχείς δεκαετίες, εφόσον ο ενεργειακός τομέας δεν ενισχύσει τις προσπάθειές του για περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Η έκθεση της υπηρεσίας, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η τέταρτη σημαντικότερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, την κακή διατροφή και το κάπνισμα.

«Εάν δεν επέλθουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος παράγει και χρησιμοποιεί την ενέργεια, οι καταστροφικές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη ζωή θα συνεχίσουν να αυξάνονται», υποστηρίζει η έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται κατά κύριο λόγο από μονάδες παραγωγής ενέργειας, εργοστάσια και αυτοκίνητα, ενώ στο φαινόμενο συμβάλλει και η οικιακή ρύπανση που προκαλείται από τους παλαιωμένους οικιακούς φούρνους καυσόξυλων ή άνθρακα, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η έκθεση εκτιμά ότι 3 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση και 3,5 εκατομμύρια προκαλούνται από την εισπνοή καυσαερίων από φούρνους κατοικιών. Ο αριθμός των θανάτων, ως αποτέλεσμα της οικιακής ρύπανσης, αναμένεται να περιορισθεί στα 3 εκατ. μέχρι το 2040, χάρη στη χρήση σύγχρονων μεθόδων παρασκευής φαγητού στον Τρίτο Κόσμο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση