Η αφρικανική σκόνη «κάθεται» και στο... νευρικό σύστημα

Μεγαλύτερη ταλαιπωρία σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν οι τακτικές επισκέψεις της αφρικανικής σκόνης και οι συχνές και απότομες εναλλαγές του καιρού. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές καθαυτές οι κλιματικές αλλαγές δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα την ψυχική διάθεση. Η ίδια η άνοιξη είναι αυτή που μπορεί να κουράσει και να «απορρυθμίσει» σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, τον οποίον επικαλείται η εφημερίδα «Το Βήμα», οι επισκέψεις της αφρικανικής σκόνης τα τελευταία χρόνια είναι συχνές και μεγάλης διάρκειας.

Οπως λέει, στον υγιή πληθυσμό η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα στο αναπνευστικό (π.χ. αίσθημα αναπνευστικής δυσφορίας). «Οσοι πάσχουν από καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια, βρογχικό άσθμα και χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, πρέπει να προσέξουν» τονίζει.

Πρακτικές συμβουλές

Η γενική οδηγία είναι, όσο υπάρχει αφρικανική σκόνη, να αποφεύγει κανείς την έντονη σωματική άσκηση, για να περιορίζεται η εισπνοή των βλαβερών μικροσωματιδίων. Επίσης, συνιστάται η αναπνοή από τη μύτη - και όχι από το στόμα - καθώς έτσι φιλτράρεται σημαντικό μέρος των μικροσωματιδίων ή η χρήση μαντιλιού.

Εαρινή κατάθλιψη

«Για κάποιους ανθρώπους, η άνοιξη είναι συνδεδεμένη με πεσμένη διάθεση, εύκολη κόπωση και έλλειψη επιθυμίας για δραστηριότητες» σημειώνει η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία, κυρία Ιλια Θεοτοκά.

Μελέτες έδειξαν ότι άτομα που είναι αλλεργικά και η αλλεργία τους εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη, τείνουν να εκδηλώνουν πιο συχνά καταθλιπτικά συμπτώματα.

Επίσης άτομα που μπορεί να έχουν δυσθυμία ή καταθλιπτική διάθεση, την άνοιξη μπορεί να νιώθουν χειρότερα, γιατί ακριβώς η έλευση της άνοιξης, με τις μεγαλύτερες μέρες και το περισσότερο φως, όπως και η αίσθηση ότι ο κόσμος βγαίνει έξω, κάνει βόλτες, χαίρεται τη ζωή, έρχεται σε μεγαλύτερη αντίθεση με τη δική τους συναισθηματική κατάσταση.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η πεσμένη αυτή διάθεση μπορεί να σχετίζεται με τη γνώμη που έχουν αρκετοί άνθρωποι για το σώμα τους. Καθώς αρχίζουν πλέον να φορούν λιγότερα ρούχα, νιώθουν άβολα με το σώμα τους και ανέτοιμοι να το εκθέσουν.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι μειωμένη επιθυμία για δραστηριότητες, απογοήτευση, απαισιοδοξία, ευερεθιστότητα, τάση για απομόνωση, διαταραχές ύπνου.

Καιρικές αλλαγές

«Οι αλλαγές του καιρού που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την ψυχική διάθεση. Ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση, οι μεγαλύτερες ημέρες με τη συνεπαγόμενη αύξηση της ηλιοφάνειας βελτιώνουν την ψυχική διάθεση, ακόμα και όταν υπάρχουν κάποια μεσοδιαστήματα συννεφιάς» προσθέτει η κυρία Θεοτοκά.

«Οι πιο ζεστοί χειμώνες και τα πιο δροσερά καλοκαίρια», εξηγεί, «αποτελούν τις καταλληλότερες συνθήκες για να είμαστε καλά ψυχολογικά, διότι όταν μπορούμε να βγαίνουμε έξω, να περπατάμε, να κάνουμε σπορ στη φύση, ακόμα και να πάμε για καφέ έξω με φίλους, η διάθεσή μας βελτιώνεται. Οι καιρικές αυτές συνθήκες είναι μάλλον από τις πιο ιδανικές για την ψυχική μας υγεία».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση