Η Βιολογική Κτηνοτροφία και τα προϊόντα της

Νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στον κλάδο έδωσε η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ.

 Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: «Η Βιολογική Κτηνοτροφία και τα προϊόντα της. Παραγωγή – Πιστοποίηση - Επιχειρηματικότητα», που διοργάνωσε το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012.

 Ο πρόεδρος του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων κ. Δημήτριος Συμεωνίδης απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στην κάμψη των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, η οποία προέρχεται τόσο από την οικονομική κρίση, όσο και από τη λήξη των προγραμμάτων επιδότησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, ανέφερε ότι τα βιολογικά προϊόντα συνεχίζουν να αποτελούν μια σταθερή επιλογή και δείχνουν ότι το 2011 ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο μια θετική σε ρυθμούς ανάπτυξης χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών των βιολογικών προϊόντων είναι περίπου 59 δις δολάρια εκ των οποίων τα 30 δις αφορούν τον κύκλο εργασιών της Αμερικής και ότι αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αμερικής για το εμπόριο των βιολογικών προϊόντων δίνει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στον κλάδο.

 Ο κ. Μιχάλης Σαράντης, πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας ΌΛΥΜΠΟΣ ΑΕ, τόνισε ότι όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με την παραγωγή και μεταποίηση βιολογικών προϊόντων και το κάνει χωρίς να υπολογίζει την επιδότηση, είναι σίγουρο ότι θα πετύχει. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις επιδοτήσεις ως βοήθημα για την ανάπτυξή τους και όχι ως εισόδημα.

 Ο Dr. Ευάγγελος Βέργος από το Τμήμα Έρευνας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αναφέρθηκε στις αδυναμίες του γεωργικού τομέα που είναι ο μικρός και διάσπαρτος γεωργικός κλήρος, τα υψηλά επιτόκια, το υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και ο χαμηλός δείκτης επαγγελματισμού, ενώ τόνισε την ανάγκη για ανταγωνιστικά προϊόντα προστιθέμενης αξίας και για εξωστρέφεια.  

 Ο κ. Χαρίσης Αργυρόπουλος ανέλυσε τα βήματα για τη πιστοποίηση, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχουν δυο μέθοδοι καλλιέργειες, η ολοκληρωμένη και η βιολογική και ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η ανεξέλεγκτη χρήση χημικών, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Ο κ. Αναστάσιος Μιχαηλίδης, λέκτορας του ΑΠΘ επιβεβαίωσε την κάμψη των βιολογικών προϊόντων αναφέροντας ότι από το 2009 μέχρι το 2010, η επεξεργασία κρέατος μειώθηκε κατά 41,7% και η επεξεργασία γάλακτος κατά 32%.

 Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση υπό το συντονισμό του κ. Αθανάσιου Κουκάκη, πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Φάρμα Κουκάκη ΑΕ και αντιπρόεδρο του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, οι οποίοι προσέγγισαν τους 200 προέρχονταν από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, γεγονός που επιβεβαιώνει την έντονη επιθυμία του κόσμου για επιστροφή στην ύπαιθρο και την ενασχόλησή του τόσο με τη γεωργία, όσο και με την κτηνοτροφία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!