Η βιώσιμη προοπτική της Β.Α. Χαλκιδικής

Η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, μετά την αποδοχή του στο Δ.Σ. παρουσίασε σε εκπροσώπους φορέων της Χαλκιδικής το πρόγραμμα «Ήπιας Τουριστικής, Πολιτισμικής, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Χωρικής Οργάνωσης στη Β.Α. Χαλκιδική». Όπως σημείωσε στην έναρξη των εργασιών ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, η Ένωση με συνέπεια ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των μελών της για να συμβάλει υπεύθυνα στον διάλογο για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου αναζήτησης και διερεύνησης της βιώσιμης προοπτικής της Β.Α. Χαλκιδικής.Διευκρίνισε ότι η εργασία αυτή, όπως ήδη το πρώτο της μέρος (η συμβολή της στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κεντρικής Μακεδονίας), παραδόθηκε εμπρόθεσμα και ολοκληρωμένα, αποτελεί εργαλείο για την Πολιτεία και τους μηχανισμούς που θεσμικά διαμορφώνουν το πλαίσιο ανάπτυξης. Τόνισε ότι θα τεθεί στη διάθεση του Περιφερειακού Συμβούλιου Κεντρικής Μακεδονίας, του Συμβούλιου της Π.Ε. Χαλκιδικής και των ΟΤΑ. αφού εντάξει κάποιες προτάσεις που θα διατυπωθούν στην σύσκεψη και θα γίνουν αποδεκτές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Βουλευτές του νομού, Ευθύμης Καρανάσιος, Γιάννης Δριβελέγκας και Κατερίνα Ιγγλέζη, οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση, χαρακτηρίζοντας την ως θετική πρωτοβουλία, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και θεματικός υπεύθυνος για θέματα Τουρισμού, Γιάννης Γιώργος, οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Αριστοτέλη και Κασσανδρείας, Γιάννης Μίχος και Βασίλης Κυρίτσης, ο κ. Γιώργος Πασαλής Πρόεδρος της ΑΝΕΤΧΑ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής Δημήτρης Χαδαλής, ο πρώην Νομάρχης Βασίλης Βασιλάκης, μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και δημοσιογράφοι, ενώ η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΝΕΡΙΤ.

Οι εισηγητές της μελετητικής ομάδας της αναδόχου εταιρείας Alpha MENTOR ήταν η Αναστασία Χατζηνικολάου Χωροτάκτης, Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης, και ο Σπύρος Αβδημιώτης, καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Ερευνητής. Βασική επιδίωξη του προτεινόμενου Προγράμματος Δράσης, τόνισαν είναι η διατύπωση μιας επιχειρησιακής ανταγωνιστικής προγραμματικής πρότασης, η οποία να εξασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη στη Β.Α. Χαλκιδική, αξιοποιώντας τους φυσικούς και πολιτισμικούς της πόρους και το ενδογενές δυναμικό της.Παρουσιάστηκαν τα εργαλεία υποστήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας τα οποία επιλέχθηκαν από την Ομάδα Μελέτης όπως:
η Έξυπνη Εξειδίκευση,
η Ποιότητα με ολιστικό χαρακτήρα,
η Κοινωνική Καινοτομία και η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σύνθεση της εικόνας των παραγωγικών δυνατοτήτων και της ανταγωνιστικότητας της Β.Α. Χαλκιδικής, με έμφαση στο προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης της “Αριστοτέλειας Πολιτείας”.
Τέλος παρουσιάσθηκαν οι Άξονες της προτεινόμενης Αναπτυξιακής Πρότασης με αιχμή την καινοτομία στον τουρισμό και τoν πρωτογενή τομέα.
ΟΙ εργασίες ολοκληρώθηκαν με παρατηρήσεις – προτάσεις από τους συμμετέχοντες και έντονο αλλά εν τέλει εποικοδομητικό διάλογο, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Σημειώνεται ότι όσοι επιθυμούν να υποβάλουν προτάσεις τους, μπορούν να απευθύνονται εγγράφως στο γραφείο της Ε.Ξ.Χ. έως και την 15 Ιουλίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!