Η Βουλή «πρασινίζει» απόψε και αύριο

Η Βουλή «πρασινίζει» απόψε και αύριο βράδυ, με στόχο να σηματοδοτήσει την έναρξη ισχύος της διεθνούς Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία εφαρμόζεται από σήμερα. Το κοινοβούλιο θα φωταγωγηθεί με πράσινο χρώμα και θα ανταποκριθεί έτσι σε πρόταση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε αμέσως αποδεκτή την πρόσκληση και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων αποφάσισαν την φωταγώγηση,  λόγω του συμβολικού του χαρακτήρα του κτηρίου το οποίο, παράλληλα, αποτελεί και το πλέον εμβληματικό κτήριο για τη συγκεκριμένη  πρωτοβουλία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης τόνισε για το θέμα: «Είμαστε σίγουροι ότι η συμβολική αυτή πράξη θα οδηγήσει σε περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα κλιματικής αλλαγής ενώ παράλληλα θα εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα για τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο».

Η Συμφωνία των Παρισίων, που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον περασμένο Οκτώβριο, αποτελεί την πρώτη παγκόσμια, νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη του Παρισιού στις 12 Δεκεμβρίου 2015, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Με κεντρική επιδίωξή της τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δημιουργεί ένα διαρκές, δεσμευτικό και διαφανές νομικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία ήταν τουλάχιστον 55 χώρες, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων, να έχουν καταθέσει στον ΟΗΕ τα έγγραφα επικύρωσής της. Οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοίνωσαν από κοινού την κύρωση της συμφωνίας στις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά επικύρωσε επίσημα τη συμφωνία στις 5 Οκτωβρίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση