Δωρεά 1 δισ. δολαρίων από τον Τζεφ Μπέζος για την προστασία της βιοποικιλότητας

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, δήλωσε ότι κατάλαβε πόσο εύθραυστη ήταν η γη όταν την κοίταξε από το διάστημα στο πρόσφατο ταξίδι που έκανε εκεί, και δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει δωρεά ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Τα χρήματα, που συγκεντρώθηκαν μέσω του ταμείου Bezos Earth Fund θα διατεθούν για τη προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, σε περιοχές όπως η λεκάνη του Κονγκό, οι τροπικές Άνδεις και ο Ειρηνικός Ωκεανός. Η δωρεά αναμένεται να βοηθήσει στη χρηματοδότηση στόχου των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του 30% των παγκόσμιων ωκεανών και των εδαφών μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Η φύση είναι το σύστημα υποστήριξης της ζωής μας και είναι εύθραυστο. Το θυμήθηκα αυτό μόλις τον Ιούλιο όταν πήγα στο διάστημα με το Blue Origin. Είχα ακούσει ότι βλέποντας τη γη από το διάστημα αλλάζει η άποψη κάποιου για τον κόσμο. Αλλά δεν ήμουν προετοιμασμένος για το πόσο αλήθεια ήταν όλο αυτό» δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος.

Ο Μπέζος, που αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, δήλωσε ότι τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν στην επέκταση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση προστατευόμενων περιοχών, ενώ θα θέσουν επίσης τις αυτόχθονες και τοπικές κοινότητες στο επίκεντρο των προσπαθειών για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Ωστόσο, οι επικριτές του στόχου του 30% των Ηνωμένων Εθνών έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τις αρπαγές εδαφών των γηγενών και στο πλαίσιο αυτό έχει συναντήσει αντιδράσεις από ορισμένες χώρες κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του ΟΗΕ.

Η δωρεά του Μπέζος που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κλίματος της Νέας Υόρκης, θα αρχίσει να διανέμεται φέτος με προτεραιότητα σε περιοχές και χώρες που έχουν σταθερή δέσμευση στην προστασία της φύσης.

Πηγή: Lifo.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση