Η ΔΕΥΑ Λαγκάδα φτιάχνει δικό της κομπόστ και θα το δίνει δωρεάν (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Εντός του 2019 αναμένεται να διατίθεται δωρεάν από τη ΔΕΥΑ Λαγκαδά προς τους ιδιώτες εδαφοβελτιωτικό υλικό ώστε να χρησιμοποιείται σε κήπους των σπιτιών τους, αυλές και σε γλάστρες.

Το εδαφοβελτιωτικό υλικό θα προέρχεται από τη λυματολάσπη η οποία παράγεται μετά από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων Λαγκαδά και Χρυσαυγής, που καταλήγουν στον βιολογικό σταθμό που βρίσκεται στην περιοχή.

Για την παράγωγη του κομπόστ, η ΔΕΥΑΛ έχει συνάψει συμφωνία με ιδιώτη ο οποίος έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και μετατρέπει τη λυματολάσπη σε εδαφοβελτιωτικό υλικό.

«Ήδη έχουμε μια μικρή ποσότητα κυβικών μέτρων του εδαφοβελτιωτικού. Από τον επόμενο μήνα, με τον διπλασιασμό των ποσοτήτων, που ευελπιστούμε να φθάσει τα 150 κυβικά μέτρα, θα ξεκινήσει και η διάθεσή του δωρεάν», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο Απόστολος Πασχαλίδης, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΛ.

«Από τις αρχές του 2019 σχεδιάσαμε την αξιοποίηση των αστικών λυμάτων και καταφέραμε τον Αύγουστο να έχουμε τις πρώτες μικρές ποσότητες του εδαφοβελτιωτικού. Με αυτόν τον τρόπο διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο τα απόβλητά μας και συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης.

Στο μεταξύ, η ΔΕΥΑΛ αναμένει να γίνει η ένταξη στο ΕΣΠΑ η πρότασή της για την αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού στις υπάρχουσες δεξαμενές του βιολογικού σταθμού ώστε να επεξεργάζονται τα βοθρολύματα των χωριών του δήμου που δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο που να συνδέεται με τον βιολογικό σταθμό του Λαγκάδα. Το κόστος αγοράς ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση