Πολύ σημαντική υποβάθμιση υφίσταται η ακτογραμμή του δήμου Θερμαϊκού, από το εκτεταμένο πρόβλημα διάβρωσης και προσάμμωσης. Σύμφωνα με μελέτη που ανέθεσε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο δήμος Θερμαϊκού, προκύπτει πολύ μεγάλη υποχώρηση της ακτογραμμής, κατά 16 μέτρα σε διάστημα 12 ετών (2003 – 2015), με αποτέλεσμα να γίνεται επείγουσα η ανάγκη για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όπως μεταδίδει η Voria.gr, σε ορισμένα σημεία, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του κέντρου ΚΑΠΠΑ 2000 (κοντά στις κεραίες της ΕΡΤ), στην Περαία, αλλά και στο αλιευτικό καταφύγιο Νέων Επιβατών, το πρόβλημα είναι εκρηκτικό, καθώς παρατηρείται διαχρονικά (κι από προηγούμενες έρευνες του ΑΠΘ) ότι υπάρχει μια υποχώρηση της ακτής της τάξης των 2 έως και 3 μέτρων ετησίως.
«Γίνεται επομένως σαφές ότι η υποβάθμιση της παράκτιας ζώνης λόγω των παρατηρούμενων φαινομένων υποχώρησης της ακτογραμμής, που φτάνουν τα 16m υποχώρησης σε διάστημα 12 ετών (2003 με 2015), αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάσχεσης της δυναμικής ανάπτυξης της περιοχής. Στην περίπτωση μάλιστα που οι διαβρωτικές τάσεις στην ανατολική πλευρά του λιμένα συνεχίσουν ή/και ενταθούν υπάρχει σημαντική πιθανότητα απώλειας του συνόλου της έξαλης παραλίας, η οποία σε ορισμένα τμήματά της ήδη παρουσιάζει σημαντικά μειωμένα πλάτη», επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ακτή έχει περιοριστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και η θάλασσα φτάνει κυριολεκτικά στις παράκτιες εγκαταστάσεις.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, «πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που ταλανίζει την περιοχή μας εδώ και πολλά χρόνια. Πλέον κινδυνεύει η δημόσια, δημοτική και ιδιωτική περιουσία στην ακτή. Η θάλασσα έχει φτάσει στα όρια των εγκαταστάσεων. Οι Ν. Επιβάτες έχουν προσαμμωθεί. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Γι' αυτό ως διοίκηση του δήμου αναθέσαμε μια μελέτη για να σώσουμε κυριολεκτικά την περιοχή και το πολυτιμότερο για εμάς στοιχείο, που είναι η παραλία από το φαινόμενο της διάβρωσης. Στο παρελθόν δυστυχώς, ενώ το πρόβλημα ήταν γνωστό, δεν υπήρξε κάποια πρόνοια και το αποτέλεσμα είναι σήμερα να δίνουμε αγώνα, ώστε να αποκτήσουμε τις μελέτες και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με συγκεκριμένα έργα, που θα πρέπει να εντάξουμε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να υλοποιηθούν και μάλιστα τάχιστα».
Σύμφωνα με τις κατά καιρούς παρατηρήσεις, το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών είναι έντονο, σε πολλά σημεία της ακτογραμμής του Δήμου Θερμαϊκού και κυρίως στην Περαία (περιοχή ΚΑΠΠΑ), στους Νέους Επιβάτες (σχεδόν σε όλη την ακτογραμμή), στην Αγία Τριάδα (περιοχή ΠΙΚΠΑ), στην πλαζ Νέας Μηχανιώνας και στην παραλία της Επανομής.
Παράγοντας που επιδείνωσε το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια είναι η επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων 10/28 του αεροδρομίου «Μακεδονία» κατά ένα χιλιόμετρο στη θάλασσα, όπως υποστηρίζεται σε μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει, αν και οι αρμόδιοι για το έργο τονίζουν ότι η επίπτωση δεν είναι αποφασιστικής σημασίας.
Πλέον ο δήμος Θερμαϊκού έχει μια συγκεκριμένη μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με σειρά λύσεων και απομένει να βρεθούν τα κονδύλια για να υλοποιήσει τις προτεινόμενες βελτιωτικές παρεμβάσεις.
Πηγή φωτογραφίας: panosz.wordpress.com